torstai 22. elokuuta 2019

Yrttinen perunasalaatti & romescokastike - Sadonkorjuujuhlat Helsingin kattojen yllä

PR-tapahtuma / Juomavinkin ja 40+ -blogien kutsumana

Viime lauantaina notkuivat herkkupöydät Helsingissä - taivasalla, upealla kattoterassilla. Elokuinen aurinko porotti posket punaisiksi ja iloinen porukka hääräili omien kokkaustensa äärellä. Olimme kokoontuneet Pernod Ricard Finlandin kattoterassille sadonkorjuujuhliin ja ideana oli, että jokainen tuo tai valmistaa jotain nyyttäreihin. Nyyttärit on kyllä väärä sana tässä yhteydessä, vaatimatonkin, sillä se tuo mieleen pikkusuolaisia tai -makeaa. Mietimme tarjottavia jonkin verran etukäteen välttääksemme päällekkäisyyksiä ja suunnittelimme makusinfoniat sopimaan australialaisten, raikkaan Jacob's Creekin Le Petit Rosén ja täyteläisen ja mausteisen Double Barrel Shiraz punaviinin ympärille. 
Bloggaajaystävät olivat taikoneet ylenpalttisen herkullisia ruokia ja jälkkäreitä! Ja oli meillä aikamoisen komeita grillaajamiehiäkin, vai mitä!

Kiitos ihanasta illasta Juomavinkille sekä Beach house kitchenin Helille ja Lumo lifestylen Tuulille ideoinnista ja organisoinnista - ja oli todella kivaa että kerrankin oli avec-kutsu :)





Kuva: Juri Mieskin -blogi


Tarjolla oli välimerellisiä kanavartaita, aasialaisittain marinoitua lohta, nyhtöpossuhampurilaisia, pekoniin käärittyjä pippuporkkanoita, ihania salaatteja, juustoja, focacciaa, omenahilloketta, karamellisoitua fenkolikastiketta, kuppikakkuja, mokkapaloja... Tämä porukka on aivan ilmiömäinen kokkaustaidoiltaan! 




Itse tein yrttisen perunasalaatin ja katalonialaisen romesco-kastikkeen. Perunat sopivat vaikka minkä kyytipojiksi ja niin käy tuo paahdetuista paprikoista ja tomaateista tehty kastikekin (alkuperäinen ohje MeNaiset). Tein perunasalaattia 20 hengen satsin, mutta alla oleva ohje on neljälle (alkuperäinen ohje Mediterraneandish.com).


YRTTINEN PERUNASALAATTI

6 kiinteää keskikokoista perunaa 
3 tl oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä murskattuna
2 tl korianterin siemeniä murskattuna
1 tl chilihiutaleita
2 tl kurkumaa
1 limen mehu
pari dl tuoreita yrttejä (korianteri, tilli, lehtipersilja)
suolaa ja mustapippuria

1. Keitä kuoritut perunat lähes kypsiksi (pesin itse vain juuriharjalla kauden perunat), anna jäähtyä ja pilko lohkoiksi (jos on pieniä perunoita, voit jättää ne kokonaisiksi).

2. Kuumenna öljy, lisää valkosipuli, chili ja korianterin siemenet ja liikuttele 2-3 minuuttia, mutta varo polttamasta niitä. Lisää kurkuma ja limemehu.

3. Lisää kylmät perunat sekaan ja sekoita niin että ne saavat öljymausteseosta läpikotaisin. Lisää puolet yrttiseoksesta ja anna paistua 4 minuuttia. Lisää suola ja pippuri. Sekoittele varovasti ettei perunat mene rikki.

4. Ota pannu liedeltä ja lisää halutessasi chiliä ja loppuyrttiseos. Sopii tarjottavaksi sekä lämpimänä että kylmänä (muttei suoraan jääkaappikylmänä).


ROMESCO-KASTIKE (reilu annos 4-6 hengelle)

2 punaista paprikaa
3 tomaattia
1 valkosipulin kynsi
1/2 dl oliiviöljyä
1 dl kuorellisia manteleita
pala maalaisleipää
1/2 dl oliiviöljyä
1/2 dl tomaattipyrettä
pala maalaisleipää
2 rkl punaviinietikkaa
1 tl savupaprikajauhetta
1/2 tl suolaa
1/2 dl lehtipersiljaa hienonnettuna

1. Halkaise paprikat, poista siemenet ja valkoiset kalvot. Nosta paprikat leivinpaperin päälle pellille kupera puoli ylöspäin. Puolita tomaatit ja aseta pellille. Paloittele valkosipulit kasvisten viereen. Sivele öljyllä ja paista 225-asteisessa uunissa n. 15 minuuttia.

2. Lisää päälle mantelit kokonaisina ja murennettu leipäpala. Paahda vielä 5 minuuttia. Jäähdytä hetki.

3. Kumoa kaikki monitoimikulhoon, lisää öljy, punaviinietikka, pyre ja mausteet. Aja karkeaksi tai sileäksi makusi mukaan (itse jätin inasen sattumia).

4. Lisää lopuksi hienonnettu lehtipersilja.

Nyyttikestit ovat ajatuksena niin kivoja ja ihan parasta on se, että ne eivät rasita ketään liikaa. Olisi kiva kuulla onko teillä tapana järjestää niitä ja minkälaisissa tilanteissa? 

Maarit










8 kommenttia:

  1. Oli kyllä aivan mahtava tapahtuma. Perunasalaattisi oli herkullista, samoin kuin kastike, johon dippailin Tuulin tekemiä kanavartaita.
    Ihanaa viikonloppua sinulle Maarit ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja ne Tuulin kanavartaat! Niin suussasulavan maukkaita että. Sain muuten sinun nachosalaatistasi inspiksen ja meillä oli
      nachoilta perjantaina täällä mökillä <3
      Aurinkoista sunnuntaita sinulle <3

      Poista
  2. Kuvat ja ihmisten hymyt kertovat kaiken tapahtumann tunnelmasta <3. Ja ne ruuat, nam :) Ihanaa viikonloppua <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Iloista porukkaa ja suussasulavaa safkaa <3
      Aurinkoista viikoa sulle <3

      Poista
  3. Oli upea iltapäivä; maittavat ruoat, upeat viinit, mahtava sää - ja tietysti ihmiset! Perunasalaatti kastikkeineen oli herkullista, kiitos reseptin jakamisesta. Olimme molemmat luottaneet terveelliseen ja kaunista keltaista väriä antavaan kurkumaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kurkuma antaa tosiaan eloa ja väriä moneen 'olminväriseen' ruokaan - mullakin on ajatuksena tehdä ohjeesi mukaan maustettua broiskua, se oli kerrassaan ihanaa!

      Poista
  4. Ihana postaus ja kuvaa juuri sitä rentoa ja kivaa iltapäivää, mikä meillä oli upealla kattoterassilla ja sääkin suosi. Ruokatarjoilu oli loistava! Kiva oli myös saada oma mieskin mukaan:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miehet sujahtivat porukkaan kuin vanhat tekijät ja varmasti oli kiva ele heillekin, kun joutuvat - tai pääsevät :) - meidän kuvioihin mukaan usein kuvaajina tai muuten vaan avustajina. Oli niin ihana lauantai!

      Poista