sunnuntai 23. kesäkuuta 2019

Britakakku - kesäkakkujen helppo kuningatar



Onko täällä muita, jotka eivät ole koskaan leiponeet Britakakkua? Monta kertaa olen syönyt äitini tekemänä, ja nyt tytär toivoi sen Juhannukseksi. Tuli siis totuuden hetki ja piti vihdoin kokeilla sen leipomista itse. Ohut kakkupohja, suussasulavaa marenkia, kermavaahtoa ja paljon mansikoita - monta kerrosta ihanuutta. 
Netissä oli vaikka kuinka monta reseptiä ja valitsin sieltä tämän Dansukkerin ohjeen. Siinä on kermavaahdon seassa rahkaa ja laitoin raikkautta tuomaan sitruunaversion. Jos vielä maustaisi itse sitruunamehulla ja -kuorella, siihen tulisi aidompi maku. Kakku oli helppo tehdä ja marenkikin syntyi ensikertalaiselta (uunissa tehden) ihan mallikkaasti.
Meni se näinkin, koko kakku. Ja oioi että oli hyvää!



Täällä oli tosi rauhallinen Juhannus perheen kanssa. Aurinko paistoi kyllä, mutta todella kova tuuli teki rannalla olon mahdottomaksi. Onneksi on noita terasseja vähän joka puolella, sillä täällä niillä on todellinen rooli tuulisilla ilmoilla. Nytkin löytyi yksi puoli talosta, mihin tuuli ei sopinut yhtään ja auringon paistaessa oli lämminkin. Muttei kyllä helteestä ollut tietoakaan.

Mitä teidän Juhannukseenne kuului? Nautitteko tyynestä helteestä vai olitteko myrskyn silmässä kuten me länsirannikolla?

Ja hei, jos sinulla on hyvä Britakakun ohje, vinkkaa minulle tai laita linkki kommenttiin - tätä tullaan nimittäin leipomaan vielä monta kertaa, kun sain nyt pään auki :) Mitä sinä laitat väliin kermavaahdon sekaan? Vai laitatko vain kermavaahtoa?

Maarit

PS Nyt kun kirjoitin tämän, hoksasin että tuossa ohjeessa ei ollut ollenkaan mantelilastuja, mitä olin varta vasten ostanut, höh. No seuraavalla kerralla sitten.


24 kommenttia:

  1. Minä oon lapa pystyssä oitis, en ole nimittäin ikinä leiponut kyseistä kakkua, syönyt kylläkin.
    Tuo näyttää kyllä niin herkulliselta, että kai se on tänä kesänä leipastava😊

    Harmi että sää ei oikein suosinut siellä, mutta pääasia, että seura on kuitenkin ollut loistava.
    Meillä juhannusta vietettiin auringosta sekä ystävien ja perheen seurasta nauttien.
    Ihanaa viikkoa Maarit❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitten mun ei tarvitse yhtään nolostella, hih, ja hei tämä oli oikeasti helppo joten kannattaa kokeilla. Marenkivaahto laitetaan kakkupohjan päälle uunipellille ja ne paistuvat yhtä aikaa uunissa, mikä tekee siitä myös nopean.
      Eilen sitten olikin ensimmäinen lähes tyyni ja lämmin päivä - vieraiden lähtöpäivänä. On tää niin väärin!

      Kävinkin katsomassa sun uuden You Tube -kanavan ja juhannusvideon. Ihana kesämeininki ja kivasti toteutettu!

      Aurinkoista kesäviikkoa sinullekin <3

      Poista
  2. Minä en mitään muuta kakkua osaa tehdäkään kuin Britaa, ja mansikoilla se on kyllä paras kesäkakku! Muina täytteinä käytän syksyisin omenaa ja jouluna luumua (esim. valmista luumurahkaa). T. Arja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mansikat ovat omakin suosikki, mutta tätä ei voi kyllä kovin usein tehdä sillä sen verran paljon siihen upposi kermaa, voita ja sokeria. Luumu tekeekin siitä varmasti jouluisen, kätevästi vain yhtä raaka-ainetta vaihtamalla.
      Mukavaa kesäviikkoa sinulle Arja!

      Poista
  3. Heh, sama tilanne, en ole Britakakkua koskaan leiponut, vaikka monesti olen miettinyt. On nimittäin niiin hyvää. Nyt taidan minäkin intoutua. Ja ihania tunnelmakuvia juhannuksestanne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuonne ylös vastasinkin, että marenki lapataan suoraan taikinan päälle pellille ja ne paistetaan yhtä aikaa. Tätä en ollut tiennyt, kun en ollu edes lukenut reseptejä aiemmin ja kuvittelin että siinä on monia työvaiheita.
      Ei muuta kuin leipomaan Maiju!

      Poista
  4. Kerran olen leiponut.Tytär oli eilen myös tehnyt Brita-kakkua.Oli hyvää ja ihanat tuoreet mansikat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuoreet suomalaiset mansikat on niin ihania - ja tyttären leipoma kakku <3
      Aurinkoista kesäviikkoa sinulle Aikku!

      Poista
  5. Täällä myös yksi, joka ei Brita-kakkua ole leiponut - syönyt olen kyllä monenlaisia versioita;) Minä olen niin surkea leipuri, että taidan jatkossakin keskittyä siihen syömäpuoleen;)
    Juhannus meni lähimpien parissa Sauvon farmilla, jossa emme myrskyistä tienneet mitään - yksi 10 minuutin sadekuuro kasteli juuri silloin pihalla olevat, mutta muuten saimme nauttia kauniista ja lämpimästä säästä. Ja juu - niistä herkuista, joita sitten sulatellaan varmaan vielä tovi jos toinenkin;)
    Lämpöisiä kesäpäiviä sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulin kyllä että olen harvinainen tapaus, joka ei ole tähän ikään mennessä tätä kakkua leiponut, mutta kanssasisariahan löytyy enemmänkin :)
      Teillä on ollut leppoisa perhejuhannus ihanassa säässä siellä farmilla; en tiedä missä kohdin länsirannikkoa tuuliraja meni, mutta meillä täällä Porin yläpuolella oli aamusta iltaan varsinainen puhuri, mikä viilensi ilmaakin aika paljon.
      Kesäistä viikkoa sinulle!

      Poista
  6. Enpä ole koskaan tehnyt ja nyt kun ei ohjeessa ollut mantelilastuja, uskallan minäkin tämän tehdä.
    Juhannuksen aaton vietimme helteessä ja oikeastaan koko ajan oli ihana sää. Tuuli kyllä, mutta ei se haitannut. Ei ollut niin tukahduttavaa. Ihana juhannus ja nyt vielä tämä viikko töissä ja sitten loma alkaa��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En kaivannut niitä yhtään, vaikka tunsin niiden maun suussani sillä hetkellä, kun huomasin unohtaneeni ne kokonaan. Toimii tosiaan näinkin!
      Tsemppiä viimeiseen viikkoon ja ihanaa lomailua!

      Poista
  7. Miten nämä kuvat ovatkaan kesää parhaimmillaan. Ihana tunnelma. Brittaan laitoin kerran kermavaahdon sekaan mascarponea, vaniljavispiä ja hintsun lemoncurdia. Ja mansikoita joka väliin ja päälle. Lime suikaleita taisi olla päällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, sinähän onnistuit taas saamaan kommentin läpi, kiva ja kiitos <3
      Aah, mascarpone on niin ihanaa, sopii varmaan täydellisesti siihen. Ja lime raikastaa - kuulostaa niin fressille!
      Onneksi aurinko paistoi, vaikka tuuli niin järkysti ja kuva pallerosta ja äidistä on yksi suosikeistani <3

      Poista
  8. Monta vuotta sitten tein ensimmäisen Britan nimppareille (perinne tehdä mansikka-aikaan nimpparikakku molempien toisen nimen kunniaksi). Kesällä laitan mansikoita, mustikoita ja vadelmia (paljon) ja täytteeseen rahkaa. Koska perheessä on allergisia, niin kakku muokkautuu jokaisen mukaan. Siitä on helppo ottaa pala erillen ennen täyttämistä. Olen joskus koristellut kakun vain suklaalastuilla. Tässä ohjeeni, jolla teen: https://www.meillakotona.fi/reseptit/gluteeniton-mansikkabrita. Kuukausi sitten Britaa oli tarjolla 1v. synttäreillä ja tuli paljon kehuja. Huom. kookoapalmusokeri tekee kakkuun erityisen hyvän maun.

    Juhannuksena levättiin, grillattiin ja maalattiin - kotoisasti:) Maalasin kesäkalusteet ja talon rimoituksia, niin että käsi oli tänä aamuna kipeä. Vielä pariksi illaksi hommia rimoissa ja sen jälkeen vielä aita. Huh!

    Ihania kesäkuvia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos linkistä, on hyvä olla myös gluteeniton ohje takataskussa. Kotona onkin kookospalmusokeria, sitäpä voisikin kokeilla.
      Rimojen maalaaminen kuulostaa aikamoiselta hommalta - meilläkin olisi kipeästi tarvetta moiselle urakalle jossain vaiheessa. Ne on alunperin maalattu ennen kiinnitystä mikä oli paljon vaivattomampaa. Pitkät vapaat on monesti hyvää aikaa myös työprojekteille, kun töiden jälkeen ei niin jaksa iltaisin touhuta. Kun siihen yhdistää hyvän ruoan, niin se on monesti ihan leppoisaa puuhaa.
      Tsemppiä maalaamiseen ja aurinkoa päiviisi!

      Poista
  9. Olen kerran leiponut brita-kakun ja syönyt monta monituista kertaa. Itselläkin oli suunnitelmissa tehdä sitä juhannukseksi, mutta tekemättä jäi. Onneksi kesällä voi herkutella kakulla muulloinkin.

    Me vietimme juhannuksen kotona. Lapsenlapset olivat meillä. Grillattiin, saunottiin ja käytiin Olgan farmilla rapsuttelemassa eläimiä.

    Ihanat kuvat sinulla taas!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitähän voi tehdä koska vain; meillä 'kotona' äiti tekee sitä aina silloin tällöin kun käymme kahvilla. Nyt on tullut niin hyviä vinkkejäkin, että voi kokeilla muunlaista maustamista.
      Juhannuksenne kuulostaa niin kotoisalta, lasten kanssa on kiva olla ja tarjota heille perinteitä ja leppoisaa yhdessäoloa <3
      Kiitos paljon - ihanaa kesää sinulle!

      Poista
  10. Voi apua mikä herkkukakkunen. Kerran (nolona myönnän) olen vasta itsekin tehnyt Brita-kakkua. Heti kyllä herkullinen maku muistui mieleen. Vietimme juhannusta kaupungissa, siskoni perheen kanssa. Kivaa oli ja syötyä tuli :)
    Ihanaa viikkoa sinulle Maarit <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hei, minäkin tein vasta nyt ;o)
      Kaupungissa on varmasti miellyttävän rauhallista, kun porukat lähtevät pois, kuka minnekin. Ja taitaa yhdellä sun toisella olla vatsat pullollaan syömisestä, hih. Mulle taisi jäädä vähän syöminen päälle, nytkin paistettiin makkarat iltapalaksi, saa näitä sitten sulatella lenkillä...
      Aurinkoista kesäkuun loppua sinulle <3

      Poista
  11. Juhannuksena tein "sinnepäin" Britakakun :) Mutta ei ihan yltänyt alkuperäisen makuun.
    Mukavia kesäpäiviä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaa mitähän se piti sisällään :o) Sitä sävelletään niin paljon vuodenaikojen mukaan ja marjoina käytetään kaikkia mahdollisia kesämarjoja. Toivottavasti kaakku tuli silti syötyä...
      Kiitos samoin Maikku!

      Poista
  12. En ole ikinä tehnyt, tämä oli Saimi mummini juttu ja toi tuliaisinakin kakun, kun tuli joskus kotiini viikoksikin vieraaksi. Nyt haluaisin tehdä rippijuhliin, mutta onnistunko ja kuinka monta Britaa pitäisi tehdä, että riittäisi n. 25:lle henkilölle, kääks.

    Ihania kuvia. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laskin tuossa nopeasti, että 6 pellillistä voisi riittää 🤣 Ehkä kannattaa aloittaa siitä, että pyöräytät perheen iloksi ensin pellillisen, mistä saa kivan kakkukeon, joka riittää 1-2 kahvihetkeen... Leipomisinspistä vaan sinne 😘

      Poista