torstai 10. tammikuuta 2019

Kikhernesalaatti - talven maukkain lämmin salaatti


Idea tähän juttuun lähti siitä, kun Kotonasi-blogin Annukka raivasi keittiön kaappejaan ja kaipasi vinkkejä kikherneiden käyttöön. Muistin, että olen kirjoittanut tästä Talvisalaatista eli Kikhernesalaatista viime vuoden alkupuolella ja olin aikeissa laittaa hänelle linkin tähän salaattiin. No enpä ollutkaan postannut itse reseptiä, vain kuvia. Nyt siis on tarjolla talven maukkain lämmin salaatti!

Salaatti on kotoisin Glorian Ruoka&Viini -lehdestä - ja se on todellakin ylimaallisen hyvä salaatti. Isojen paahtuneiden kasvisten, rapeiden kikherneiden ja makean kirpakkaan kastikkeen huumaava yhdistelmä. Se, mikä säilyy aina samana on kikherneet ja porkkanat sekä kastike. Vaihtelen kasviksia sesongin tai sen mukaan mitä kaapissa (tai kaupassa) on. Alakuvissa on kaksi erilaista kokoonpanoa. Nyt on saanut kukkakaaltakin tuollaisena pitkänä kasvina kuten broccolini ja sekin sopii mainiosti joukkoon. 

Idea on siis se, että kaikki kasvikset laitetaan uunipellille ja päälle valellaan öljyä ja ripautetaan suolaa. Niitä paahdetaan niin, että ne saavat väriä ja kikherneet paistuvat rapsakoiksi. Sillä aikaa sekoitetaan kastikkeen aineet keskenään ja tehdään yrttiseos. Korianteri sopii myös päälle ja antaa ihan oman makunsa salaatille.




Syömme salaatin kanssa usein broileria ja viimeisin hitti meillä on nämä sitruuna-lehtipersilja paistileikkeet. Niissä on nahka mukana, mikä antaa hyvän lisämaun. Ehkä ne ovat hieman rasvaisempia kuin fileet, mutta maku on ihan toisesta maailmasta. Ne paistuvat salaatin kanssa yhtä aikaa kiertoilmalla.
Joskus olen laittanut chevre-siivut lautasella salaatille ja valuttanut hunajaa päälle. Tätä voi varioida vaikka kuinka paljon ja sen mukaan mitä kaapista tosiaan löytyy.




Viime viikolla, kun mies oli hiihtelemässä, paistoin pellillisen salaattia sekä paketin broileria, niin ettei tarvitse kokata joka päivä. Tuunasin sitä sen sijaan päivittäin jollain nopealla kasvislisukkeella. Kuullotin mm. pinaattia kerran pannulla, mutta paras niistä oli seesamiöljyssä nopeasti paistettu paksoi. 

Kastiketta tulee aika reilu määrä tällä ohjeella, mutta olen käyttänyt loput salaatinkastikkeena. Ja tässä tulee resepti:


KIKHERNESALAATTI - ELI TALVISALAATTI - resepti

2 prk käyttövalmiita kikherneitä (à n. 290 g)
300 g ruusukaaleja
4 porkkanaa
2 punaista paprikaa tai suippopaprikaa
1/2 dl oliiviöljyä
1 tl suolaa

KASTIKE:

1/2 dl sitruunamehua
1 dl oliivoöljyä
2 rkl dijon täysjyväsinappia
1 rkl sokeria (tai hunajaa)
1/2 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria

YRTTISEOS:

1 sitruunan kuori
1 ruukku lehtipersiljaa
1/2 ruukku minttua

1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen (kiertoilmalla paistettaessa alhaisempi lämpötila)
2. Huuhtele kikherneet huolellisesti ja laita ne kuivumaan keittiöpyyhkeen päälle. 
3. Pilko kaikki vihannekset reiluiksi paloiksi tai siivuiksi.
4. Nosta kaikki kasvikset ja kikherneet uunipellille ja paista 225 asteessa n. 25 min tai kunnes kikherneet ovat rapeita ja kasvikset kauniin ruskeiksi paahtuneita.
5. Kasvisten paahtuessa raasta pestyn sitruuna kuori ja jätä se odottamaan.
6. Tee kastike: purista sitruunasta 1/2 dl mehua ja sekoita kastikkeen aineet kulhossa.
7. Tee yrttiseos: hienonna yrtit ja sekoita niiden sekaan sitruunankuori.
8. Sekoita kastike ja yrttiseos paahdettujen kasvisten ja kikherneiden joukkoon. 
Huom. En sekoita näitä etukäteen salaatin joukkoon, jos laion lämmittää sitä seuraavana päivänä.

**********

Meillä tämä on kaikkien vuodenaikojen salaatti - ja tätä tehdään välillä myös silloin, kun teemana on (huonojen) hiilihydraattien välttämispäivät.
Kastike on mielestäni tässä se tärkein juttu - se on ihana yhdistelmä sitruunan kirpeyttä, sinapin tujuutta ja sokerin tai hunajan makeutta. 

Maarit








10 kommenttia:

  1. Kuulostaa ja näyttää ihan täydelliseltä, joten suurkiitokset tästä Maarit <3. Menee heti tänä viikonloppuna uuniin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei voi muuta sanoa kuin että se on sikahyvää ;o)
      Kerro sitten minkälaisen vastaanoton sai teillä.
      Mukavaa viikonloppua!

      Poista
  2. Tällaiset loputomin muokattvat ruoat ovat hyviä, tehdään sen mukaan mitä aineksia on käsillä. Kivaa viikonloppua Maarit!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on totta. Se on taloudellista ja helpottaa arkea valtavasti, sillä aina ei huvita kokata vaikka siitä pidänkin.
      Samoin sinulle Tuuli!

      Poista
  3. Siis niin herkullisen näköinen salaatti. Meillä kikherneet päätyvät usein pataruokiin <3
    Leppoisaa viikonloppua sinulle Maarit <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinnehän ne sopivat mainiosti! Antavat ruokaisuutta ja ovat täynnä rautaa ja proteiineja.
      Mukavaa lauantai-iltaa! <3

      Poista
  4. Hieno blogi, enole osannut ostaa kik herneitä, nyt blogissasi oli tuoohje, niin täytyy kokeilla niitä.Liityin, tervetuloa myös mun blogia katsomaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Kannattaa kokeille kikherneitä, niissä on paljon hyviä aineksia - mm. proteiineja ja rautaa...
      Käyn katsomassa blogiasi :) Hyvää viikonloppua!

      Poista
  5. En oikeastaan käytä kik-herneitä missään. Pitäisi! Mutta teitpä niin herkullisen näköisen salaatin, että tätä pitää kokeilla.
    Kiitos Maarit ja leppoisaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  6. Kiitos, että jaoit tämänkin aivan kutkuttavan hyvältä kielellä jo ennakkoon tuntuvan salaatin ohjeen. Kikherneet löytävät tiensä nyt meidänkin pöytään. Mukavaa talven jatkoa ja valoa! -Anne-Riitta

    VastaaPoista