maanantai 4. kesäkuuta 2018

Mustang Avalon -hiiligrilli ja kevyt aasialainen grillimenu

Kaupallinen yhteistyö: Mustang-grillit ja grillaustarvikkeet

Grillaamisella ja grillaamisella on eroa. Aidon hiiligrillin tuoksu ja hiilillä grillatun ruoan maku huumaa takuuvarmasti kenet tahansa.
Hiilillä grillaaminen ei ole myöskään vain mökkipuuhastelua, kotipihalla voi laittaa hiilet pöhisemään ihan yhtä hyvin. Mikset siis nauttisi hiiligrillin eduista myös kaupungissa.

Meillä on ollut parisen viikkoa käytössä tämän yhteistyön tiimoilta Mustang Avalon -hiiligrilli ja otimme juttuun mukaan heti haastavan grillattavan: kokonaisen broilerin. Tai monilla on siitä haastava mielikuva. Se onnistuu kuitenkin hyvin, kun käyttää hyväkseen suoraa ja epäsuoraa lämpöä.




Mustang Avalon on sopivan kokoinen hiiligrilli pieneenkin pihaan tai terassille. On vain huolehdittava siitä, ettei katosta tai varjoa ole liian lähellä, sillä liekit lehahtavat sytyttäessä varsin korkealle. Ilmanottoaukot huolehtivat siitä, että hiilet syttyivät salamannopeasti ja paloivat tasaisesti kannen ollessa kiinni.

Hiilikaukalo on sen verran leveä, että tällä sai grillattua loistavasti myös epäsuorassa lämmössä. Kun broisku oli saanut hyvät värit pintaan, hiilet siirrettiin sivuun ja broilerit siihen kohtaan missä ei ollut enää hiiliä, ja kansi kiinni. Ne kypsyivät siinä hienosti palamatta.
Meillä on mökillä pallogrilli ja sen isona puutteena on laskutasojen puute. Avalonissa on riittävän kokoiset tasot molemmin puolin, mikä helpottaa valtavasti itse grillausoperaatiota sekä logistiikkaa.
Edessä on luukku mistä voi kohentaa hiiliä sekä siirtää niitä sivuun epäsuoraa grillausta varten.
Myös hiilikaukalon korkeutta voi säätää kätevästi veivillä, jolloin lämmön säätely on helppoa.
Molemmin puolin on myös koukut, missä voi säilyttää grillausvälineitä. Pieni mutta iso asia on se, että ne on kiinteät, jolloin niistä saa tarvittaessa nopeastikin kaapattua grillipihdit ilman että koukku tulee mukana.
Erinomainen lisäelementti on pikkuhylly, johon voi nostaa kypsymään jo rusketuksen saaneita ruokia.








Ja sitten resepteihin. Inspiraatio tähän grillijuttuun tuli tammikuiselta Thaimaan-matkaltamme. Hurautimme siellä vespalla usein lounaalle muutaman kilometrin päähän rantaravintolaan. Tai se ei oikeastaan ollut ravintola vaan mopoon integroitu liikuteltava grillikioski, mistä sai erinomaista grillattua kanaa. Ja ne kanat grillattiin hiilillä eikä kaasulla. Hehkuvien hiilten mukanaan tuoma aromi yhdistettynä paikallisiin mausteisiin vie aistit ja muistot suoraan Aasiaan. Näissä resepteissä ei ole liikaa tulisuutta, mutta silti sitä on - ja koko menu on kesäisen raikas ja värikylläinen. Ja kevytkin.

Nyt olen ilokseni huomannut, että lähiruokakauppoihin on ilmestynyt kokonaisia broilereita ja viimeisin löytö on Jyväbroilerin makea tomaatti-persilja halsteribroileri, mitä käytimme tässä jutussa. Se on sopivan miedosti maustettu, eikä siinä ole usein marinoinnille tyypillistä liian hallitsevaa makua, joten omatekoinen aasialaishenkinen marinadi täydentää sopivasti sitä ja marinadin mausteet myös tunnistaa kypsässä broilerissa. Ja se, että siinä on nahka mukana, antaa ihan oman rapsakkaan makunsa mitä ei ole fileissä.
Dippikastikkeen idea taas on kotoisin muutaman vuoden takaiselta Vietnamin-matkalta. Siellä merenelävät dipattiin hyvin yksinkertaiseen soossiin, missä oli vain mustapippuria ja limen mehua. Nyt tein dippikastikkeen, mikä on tulisen makea ja kirpakka.
Toisena dippinä oli valmis makea chilikastike, mitä myös käytetään paljon Aasiassa.

Leikkasimme halsteribroilerin kahteen osaan keskeltä, selkärangan vierestä ja sitten siveltiin marinadi pintaan. Grillasimme pintoja reippaasti niin että se maku mikä vain hiiligillillä saadaan, todella myös tuntuu. Eli saa olla kaikin mokomin hiukan poltettuakin pintaa, se antaa vain lisämakua ja kesäfiilistä.



Dippikastikkeet
Broilerin marinadi




Broilerin lisukkeeksi suunnittelin nopeasti valmistuvat ja helpot - ja kesäisen kevyet lisukkeet: greippi-appelsiinisalaatin ja aasialaishenkisellä kastikkeella ryyditetyn kvinoalisukkeen. Molemmat voi tehdä valmiiksi etukäteen, niin syömään voi ryhtyä heti kun broilerit ovat valmiita. Kvinoalisuketta voi tehdä kerralla isommankin annoksen vaikkapa helpottaakseen seuraavan päivän kokkailuja. Tein myös kaikki kastikkeet ja marinadin yhtä aikaa, ne syntyivät nopeasti vähän liukuhihnatyylisesti.

Olen ihastunut hedelmien lisäämiseen salaattiin, ne sopivat pehmeinä ja makeina ihanasti sipulin  ja salaatinlehtien rapsakkuuden kanssa. Tämä muistuttaa hiukan aasialaista pomelosalattia, mutta tässä salaatissa on appelsiinia ja makeaa verigreippiä ja ne tekevät siitä todella mehukkaan. Hunajainen sitruskastike antaa kivasti kirpakkuutta.

Värikkäässä kvinoalisukkeessa on eri värisiä paprikoita ja hiukan kevätsipulia ja runsaasti tuoretta korianteria. Kastikkeessa maistuvat kalakastike ja lime, mutta sen verran vienosti etteivät peitä paprikoiden makua.

Maissista on tullut meillä vakigrillattava ja vuolemme usein tähkät suoraan salaattiin isohkoina levyinä. Ne antavat makeutta ja ruokaisuutta. Kannattaa grillata kerralla isompi määrä, sillä nekin maistuvat vielä seuraavanakin päivänä salaatissa.






AASIALAINEN GRILLIBROILERI

1 halsteribroileri (esim. Atria)

Marinadi

0,5 dl öljyä
puolikkaan limen mehu
1 rkl ketjap manista
1 rkl soijaa
1 valkosipulin kynsi puristettuna
ripaus kuivattua chiliä
vajaa 1 tl sokeria
0,5 dl tuoretta korianteria

Sekoita kaikki aineet keskenään ja sivele broilerin päälle.

Leikkaa broileri selkärangan vierestä kahteen osaan. Sivele marinadi pintaan. Kun hiilet hehkuvat punaisina, puolikkaat sijoitetaan keskelle grilliä suoraan lämpöön eli aivan hiilien päälle ja kansi laitetaan kiinni. Kääntele niitä muutaman kerran niin, että ne saavat kunnolla väriä pintaan. Tähän menee aikaa arviolta 10 minuuttia. Sen jälkeen puolikkaat siirretään (tarpeeksi ajoissa) epäsuoraan lämpöön (ks alkuteksti) kypsymään loppuun. Broilerin kokonaispaistoaika oli n. 30 min.
Grillin luota ei kannata poistua kovin pitkäksi aikaa ettei lihat pääse palamaan tai tummumaan liikaa.

Dippikastike

Parin limen mehu
2 rkl kalakastiketta
1-2 rkl valkoviinietikkaa
pari valkosipulinkynttä puristettuna
ripaus chiliä
n. 3 rkl ruskeaa sokeria

Sekoita kaikki keskenään ja laita tarjolle broilerille. Siinä pitää tuntua hiukan makeutta, happamuutta ja kirpakkuutta.


AASIALAINEN KVINOALISUKE (n. neljälle)

1 dl kvinoaa
puolikas keltainen paprika
puolikas punainen paprika
pari kevätsipulin vartta tai 1/2 pientä punasipulia
tuoretta korianteria reilu puolikas ruukku (säästä vähän koristeeksi)

Keitä kvinoa pakkauksen ohjeen mukaan, kaada vesi pois ja anna jäähtyä.
Pilko kaikki kasvikset saman kokoisiksi hyvin pieniksi paloiksi ja lisää ne jäähtyneen
kvinoan sekaan. Saksi korianteri sekaan viimeiseksi.

Kastike

1-2 limen mehu
1,5 tl kalakastiketta
1,5 tl palmu- tai muuta tummaa sokeria
2 rkl öljyä
ripaus chiliä

Sekoita kaikki kastikkeen aineet keskenään. Maista ja mausta sitä, sillä kastikkeessa pitää tuntua kalakastikkeen, limen ja sokerin yhdistelmä, ja lisää se kvinoalisukkeeseen. Koristele
lopuksi korianterilla.


GREIPPI-APPELSIINISALAATTI (n. neljälle)

2 verigreippiä
2 appelsiinia
1 iso punasipuli
rapeita ja värikkäitä salaatinlehtiä

Aloita irrottamalla hedelmistä kalvot. Se käy näppärästi, netistä löytyy opastusvideoita.
Leikkaa sipuli ohuiksi siivuiksi. Levitä vadille salaatit, asettele hedelmät päälle ja
lopuksi sipulirenkaat.

Kastike

2 sitruunan mehu
2 rkl juoksevaa hunajaa
suolaa
1/2 dl rypsiöljyä

Sekoita aineet keskenään ja lisää salaatin päälle.

***

Mustang Avalon on myös tyylikkään näköinen, sillä vierastan sitä, että grilli isona möhkäleenä hallitsee terassia. Meillä on muutenkin mustaksi käsitellyt terassikalusteet, joten tämä sopii hyvin joukkoon huomiota herättämättä.

Ruokahalu sen sijaan herää heti samalla hetkellä, kun mies sytyttää hiilet. Se tuoksu tulee vain hiiligrillistä!

Mukavia grillaushetkiä!

Maarit













10 kommenttia:

  1. Moi Maarit! Näyttää herkulliselta. Täytyypä kokeilla. Mulla on ollut niin paljon kaikenlaista, että blogin pito on ollut pakko tauolla. Taas kun aika antaa periksi alkaa postailullaan tulla. Ihanaa kesää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Pia! Olen huomannutkin, että on ollut hiljaista. Mutta tämä on onneksi vain kiva harrastus ja hyvä että et ole stressannut sillä.
      Lokoisaa kesää sullekin! <3

      Poista
  2. Mustangi sopii siis tosi hyvin teidän terassille ;)
    Te ootte niin viitseliäitä tuon ruuanlaiton suhteen!
    Toivotaan, että kelit lämpenevät pian uudestaan ja terassilla viihtyy taas...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, ei häiritse millään tavalla vaikkei olekaan varsinainen sisustuselementti ;)
      Tykkään värkätä ruokaa, mutta kuten olet huomannut varmaan, kaikki on aina varsin yksinkertaista ja nopeaa. En jaksa monimutkaisia ja vaikeita kokkailuja. Mutta makuja ja väriä pitää olla.
      Hurr, tänään oli täällä niin karsee tuuli, että meinasi katto lähteä. Täytyy kyllä myöntää, että tuo hellekin alkoi jo vähän uuvuttaa...

      Poista
  3. Kiitos resepteistä! Tein greippi-appelsiinisalaattia ja koko perhe tykkäsi. Oletko muuten istuttanut ulos ne muratit, jotka otit talveksi maljakkoon? Mitä niille murateille kuuluu? T. Johanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi miten kiva kuulla! Ihan parasta että tykkäsitte :)
      Olen kuule istuttanut ja ihan lähipäivinä tulee tänne kuviakin niistä. Pysyppä kuulolla <3

      Poista
  4. Onpa hyvännäköinen grillibroileri ja raikkaat lisukkeet.

    Meillä on taloyhtiössä grilli ja viihtyisä pihakin grillaamiseen. Vielä ei kuitenkaan ole tullut grillattua tänä kesänä. Kunhan meno tästä vähän rauhoittuu ja lomat alkavat ehditään grillaamaankin, toivottavsti vain on hyviä säitä tiedossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Broileri on kyllä suoranainen löytö ja ollaan tehty sitä jo monesti sekä kotona että mökillä.
      Grilli pöhisemään vain, sillä saa niin mahtavia makuja aikaiseksi.

      Poista
  5. Onkin grillin hankinta ajankohtainen. Saisiko vielä kommenttia tuosta grillistä, plussat ja miinukset, onko tukeva yms...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Riikka,
      Tässä vielä lyhyesti plussat ja miinukset:
      + riittävän iso hiilikaukalo/grillausala, jolloin voi grillata suorasti ja epäsuorasti
      + säädettävät ilmanottoaukot - hiilet syttyivät vaivattomasti
      + laskutasot molemmin puolin - helpottaa ruokien ja astioiden käsittelyä
      + edessä kätevä luukku, mistä voi kohenta ja siirrellä hiiliä
      + hiilikaukalon korkeutta voi säätää veivillä; auttaa lämmön säätelyssä
      + sisällä on hylly, mihin voi nostaa jo grillattuja ruokia ja ne pysyvät siinä lämpiminä
      + tasoissa kiinteät koukut molemmin puolin
      + näppärän kokoinen pienemmällekin terassille
      + meidän mielestämme on tukevatekoinen; ei voi missään nimessä sanoa rimpulaksi
      -jos haluaa säästää hiiliä, niin tässä luukku ei sulkeudu täysin ilmatiiviisti, jolloin ne palavat aina loppuun asti
      Toivottavasti tästä oli sinulle apua. Olemme itse olleet grilliin edelleenkin todella tyytyväisiä.
      Mukavaa Juhannusta!
      Maarit

      Poista