perjantai 9. maaliskuuta 2018

Palsternakka-papukeitto - sametinpehmeä nautinto

Söin maanantaina niin ihanan palsternakka-papukeiton Espoossa Nokkalan Majakassa, että päätin etsiä saman tien reseptin käsiini. Majakassa on muuten upeiden maisemien lisäksi todella hyvä ruoka - ainakin omalle kohdalle on osunut erinomaisia annoksia. Siitä onkin tullut suosittu blogipalaveripaikka ja ajamme sinne usein ihan kahvittelemaankin. Oikein odotan lämpimämpiä ilmoja, että voidaan korkata kattoterassi!

Löysin sopivalta kuulostavan reseptin HS Ruoka-sivustolta; siinä oli juuri niitä aineksia, mitä tunnistin syöneeni. Palsternakkakeitossa on siis myös valkopapuja, mikä tekee siitä myös ruokaisan. Keitto ei hurmaa ulkonäöllään, se muistuttaa lähinnä kaurapuuroa, mutta maku on ihana. Siinä hallitsee palsternakan aromikas maku ja pehmeys, pavut ja kerma antavat bodya ja paahdettu valkosipuli - no, mitenkä sen nyt kuvailisi - huumaavan aromin ja tuoksun. Valmiin keiton päälle ripsautetaan paahdettuja kurpitsansiemeniä ja paahdettuja palsternakkasipsejä.

Ei tämä nyt kaikkein nopein valmistettava ollut, mutta seuraavalla kerralla sen tekee nopeammin kun tietää, miten se tehdään. Eikä se ole monimutkainenkaan. Mies tykkäsi ja kehui tätä kovasti, mikä on porilaiselle lähes uroteko. Täytyy myöntää, että mies ei pärjää pelkällä kasvisruoalla, etenkään keitolla ja siksi on kehitettävä jotain lihaisampaa lisäksi niille päiville.

Tästä tulee 4-5 annosta. Me söimme sitä kahtena päivänä ja vein vielä maistiaiset vanhemmillenkin. Pavut ovat ihan suolaliemeen säilöttyjä purkkipapuja.




RESEPTI

800 g palsternakkaa
1 iso tai 2 pientä sipulia
1 tlk (400 g) säilöttyjä kypsiä valkopapuja
2 rkl öljyä
1 rkl voita
12 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1 tl suolaa
2 dl ruoka- tai kaurakermaa
2 kokonaisen paahdetun valkosipulin kynnet

VALKOSIPULIT JA PALSTERNAKKASIPSIT

pala palsternakkaa
2 kokonaista valkosipulia
öljyä
suolaa, pippuria

KORISTELU

palsternakkasipsejä
kurpitsansiemeniä paahdettuna
mustapippuria myllystä


1. Valmista ensin paahdetut valkosipulit ja palsternakkasipsit. Pese palsternakkapala hyvin, älä kuori. Viipaloi se hyvin ohuiksi lastuiksi esim. juustohöylällä. Tarvitset n. 20 lastua (tein enemmän). Laita ne kulhoon ja kaada joukkoon tilkka öljyä. Sekoita. Asettele ne leivinpaperilla vuoratulle pellille tasaiseksi kerrokseksi.

2. Leikkaa kokonaisista valkosipuleista hattu pois siten, että kynsien yläosat tulevat näkyviin. Ota pala foliota ja kierrä se palojen ympärille, mutta ei päälle. Lusikoi pieni tilkka öljyä niin, että sitä on kauttaaltaan kynsien pinnalla. Laita nyytit samalle pellille palsternakkasiivujen kanssa.
Paahda niitä 180-asteisessa uunissa n. 15 min ensin. Tarkista ovatko sipsit valmiita: niiden pitää olla reunoilta käpristyneitä ja paahtuneen värisiä (mutta ei saa palaa). Jos ne eivät ole vielä valmiita, jatka paistamista 5 min. Poimi sipsit sitten pois pelliltä ja jatka valkosipulien kypsentämistä n. 40 min asti. Palsternakkojen kypsymisaika on siten yhteensä n. 15-20 min ja valkosipulien 40 min.
Ota valkosipulit pois uunista ja kun ne ovat hiukan jähtyneet, purista kynnet kokonaisina ulos tai kaiva ne kuoristaan veitsellä.

3. Valmistele valkosipulien paahtuessa keitto.
Kuori ja paloittele palsternakat. Kuori ja viipaloi sipulit. Kaada säilötyt valkopavut siivilään ja huuhtele vedellä. Jätä valumaan.

4. Kuumenna öljy kattilassa. Paahda palsternakkapaloja kovalla lämmöllä muutama minuutti koko ajan sekoittaen kunnes palat ovat saaneet kauttaaltaan paahtuneen värin. Lisää voi ja sipulit. Jatka paistamista vielä noin 3 min.

5. Lisää vesi, kasvisliemikuutio, valutetut pavut ja suola. Anna kiehua kannen alla n. 20 min kunnes kasvikset ovat kypsiä.

6. Lisää keittoon kerma ja kuorestaan puristetut paahdetut valkosipulinkynnet. Soseuta kuohkeaksi tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.
Tässä on tärkeää, ettei keitto ole suolatonta - riittävä suola herättää maut esiin.

7. Koristele annokset sipseillä ja kurpitsansiemenillä. Paahtaminen antaa niille lisämakua... Jos haluat, valuta päälle vielä tilkka hyvää oliiviöljyä, ja lopuksi mustapippuria myllystä.



Kauhean näköinen keitto, mutta kauhean hyvää.
Ihanaa viikonloppua kaikille näiden perjantairuusujen kera!

Maarit




 






6 kommenttia:

  1. Kuulostaapa ihanalta reseptiltä. Palsternakka on jotenkin aliarvostettu juures, vaikka sen maku on hurmaava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No aivan! Löysin monia muitakin kivoja yhdistelmäkeittoja, missä on palsternakkaa...
      Olen tykännyt siitä aina myös uunijuureksien joukossa, se ikäänkuin kohoaa muiden yli aromina.

      Poista
  2. Tykkään pavuista ja voisinkin tätä joku kerta kokeilla, kiitos ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä, on yksi ihanimmista keitoista mitä olen pitkään aikaan syönyt!

      Poista
  3. Kiitos taas vinkistä, juuri testattu. Erittäin Hyvää! Maiju

    VastaaPoista