torstai 15. maaliskuuta 2018

Antipastosalaatti - makeansuolainen kevättarjottava

Tämä antipastosalaatti on helppo ja nopea tehdä vaikka vieraille, kun haluaa tarjota suolaista mutta silti kevyttä ja keväistä.

Siippa lennähti Alpeille viikoksi ja niinpä järjestin eilen naistenillan. En jaksa olla hämmästelemättä sitä miten olemme tavanneet reilu vuosi sitten. Osuimme nimittäin samalle muutaman tunnin pituiselle Frida Steinerin pitämälle valokuvauskurssille. Blogin kirjoittaminen oli yhdistävä tekijä ja johti sitten ennenpitkää ensimäiseen tapaamiseen. Nyt istuimme täällä meillä iltaa ja tuntuu kuin oltaisiin tunnettu jo vuosikausia. Ikäeroakin meillä on aika reippaasti, mutta se ei menoa eikä juttuja haittaa. 
Kiitos ihanat Suvi ja Jonna! <3 

Ruokaisa antipastosalaatti on vierastarjoiluna siinäkin mielessä hyvä ratkaisu, että sen voi tehdä valmiiksi kokonaan ennen vieraiden tuloa ja niinpä voi keskittyä rauhassa - vaikka skumppaan! Leipänä oli siemennäkkäriä ja maalaispatonkia sekä chili-valkosipuli fetatahnaa.

Jälkiruoaksi tein crème brûlée banaaneja ja nyt pitää tunnustaa, että unohdin kuvata ne, joten lupaan laittaa niiden ohjeen tänne kun teen niitä seuraavan kerran - jos haluatte ;)

Espresson kyytipoikana oli mokkapalakakkua, jonka tein etukäteen ja laitoin pakkaseen. Se kestää muuten tosi hyvin pakastamista, myös kuorrutus.








Tähän antipastosalaattiin voi laittaa monenlaisia aineksia, mutta olen itse tykästynyt siihen, että siinä on ainakin paria erilaista salaattilajiketta, juustoa, oliiveja ja jotain makeaa hedelmää, niin että syntyy suolaisen ja makean liitto. Granaattiomenan siemenet antavat väriä ja lisämakeutta. Lihana käytän aina ilmakuivattua kinkkua, koska se on ihanan suolaista. Nyt laitoin siihen vielä pannulla pyöräytettyä tankoparsaa.
Olen aina ihaillut Yotam Ottolenghin tapaa heittää runsaasti tuoreita yrttejä salaatteihin ja niinpä lisäsin tuoretta minttua ja basilikaakin koristeeksi. Yotam on kyllä itsekin ihan kivaa silmänruokaa!

Kastikkeeksi tälle sopii makean etikkainen sitruuna-hunaja vinaigrette (ohje lopussa).




ANTIPASTOSALAATTI

Kahta erilaista salaattia (käytin nyt jääsalaattia ja vuonansalaattia)
Rucolaa
Ilmakuivattua kinkkua (kääri siivut rullalle)
Kirsikkatomaatteja halkaistuna
Latva-artisokan sydämiä (säilötyt, purkissa) halkaistuna
Kalamataoliiveja
Chevre-juustoa siivutettuna (päälle juoksevaa hunajaa ja mustapippuria)
Nippu vihreää tankoparsaa (paloiteltuna ja öljyssä muutama minuutti paistettuna)
Päärynä (pestynä ja siivuttuna ohuiksi lohkoiksi)
1/2 granaattiomenan siemenet
Päälle: esim. basilikaa ja minttua silputtuna

Rakenna salaatti isolle laakealle vadille tai lautaselle, niin kaikki raaka-aineet pääsevät esille parhaiten ja kauniisti. Ensin pohjalle salaatit, keskelle muut ja päällimmäiseksi värikkäät elementit ja parsat.


HUNAJA-SITRUUNA VINAIGRETTE

1/2 dl rypsiöljyä
1/2 sitruunan mehu
1/4 dl juoksevaa hunajaa
1 rkl valkoviinietikkaa
ripaus suolaa ja mustapippuria

Sekoita kaikki aineet keskenään.


Aina ei tarvitse kokata vaikeimman kautta saadakseen maukasta aikaiseksi. Olen itse tullut siihen tulokseen, että on tärkeää saada aikaiseksi makean, kirpeän, happaman ja suolaisen liitto. Silloin yleensä ollaan varmoilla makulähteillä, kun niitä kaikkia löytyy sopivasti.

Maarit



















10 kommenttia:

  1. Tätä salaattia voin todella suositella kaikille! Oli todella herkullista, samoin kuin muutkin tarjottavasi. Ehdit ottaa kauniita kuviakin kaiken valmistelusi keskellä!
    Kiitos vielä ihanasta illasta <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siinäkin mielessä kylmät tarjottavat on näppäriä, että voi rauhassa kuvailla eikä ole pelkona jäähtyminen...heh.
      Kiitos Suvi <3

      Poista
  2. Herkullista oli todellakin ja niin keväistä jo! Salaatit jäävät aina paitsioon talvella, mutta nyt tekee jo kovasti mieli erilaisia salaatteja. Yotam Ottolenghin ideat ja ruoat aivan huippua! Ja sulla oli ennen tuloamme upea valoa kuvata kaunis salaatti ja kattaus. Kiitos ja pikaisiin tapaamisiin taas!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin se on, vähän pakkopullaa on salaatit täälläkin talvikaudella ja melkeinpä teen kasvislisukkeet jossain muussa muodossa. Mutta nyt on salaattikausi(kin) korkattu!

      Poista
  3. Oi että, tosi hyvä näköistä ♥ Kyllä kattaus ja ruoan ulkonäkö on puoli ruokaa, sä osaat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos paljon <3 Joskus siihen tosin tuntuu menevän aikaa yhtä paljon kuin kokkaamiseen, kun on sillä päällä, heh.

      Poista
  4. Kiitos taidokkaista ruokaohjeistasi, jotka aina ovat olleet niin varmoja ja maukkaita. Nautinnoista osa on jäänyt meidän perheen ruokapöytään elämään, esimerkiksi basilika-sitruunamaustetun broilerin rintapaistin ja välimerellisen perunsalaatin perään mieheni usein kyselee :) Tätä antipastosalaattia myös aion ehdottomasti kokeilla. Mukavaa kevättä ja kiitos laadukkaasta blogistasi! Anne

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin kiitos sinulle Anne! Tämä palaute on ihan parasta motivaatiota, että jaksaa taas tehdä, kuvata ja kirjoitella.
      Tiedätkö, että meidän lähikaupasta on nyt lopetettu tuo rintapaisti! Huomasin sen vastikään ja aion laittaa
      heille palautetta siitä. Kaipaan itsekin sitä ihan mahdottomasti, mitään muuta vastaavaa en ole löytänyt. Lisäksi se, että siinä oli nahka mukana makua antamassa, oli huippuhyvää.
      Valoisaa kevään odotusta sinullekin ja ihanaa, että olet lukijanani! Maarit

      Poista
  5. Mmm, hyvän näköistä! Ei pöydässä tarvitse olla sataa sorttia, yksi hyvä riittää!

    VastaaPoista