tiistai 6. helmikuuta 2018

Päivän puuhat ja aika mehevä menu

Täällä olisi takataskussa vaikka kuinka paljon kivaa kirjoitettavaa mm. kosmetiikasta ja matkoilta eri kohteista, mutta nyt kaipasin vaihteeksi jotain muuta jutun aihetta. Tähän aikaan vuodesta tuo valon puute on kuvaamisen kannalta suuri ongelma. Ainakin itselläni juttu lähtee melko usein liikkeelle niin, että valoisa päivä innostaa kuvaamaan ja siitä sitten lähtee luontevasti myös kirjoittelukin liikkeelle. Nyt ei ollut mitään valmiita kuvia, valoakin nirkoisesti, mutta päätinkin ottaa itseäni niskasta kiinni ja harjoitella taas jälleen kerran noita kameran säätöjä. Päätin kuvata muutamia viherkasviasetelmiani ja päivän menun.

Heräsin (minulle) vähän liian myöhään, vasta 8.30 ja aamu hurahti aika pitkälle aamiaisen parissa, kun uppouduin pitkäksi toviksi Hesariin. Luen sitä nykyään läppäriltä ja siinä samalla tulee pyörittyä usein vähän muuallakin. Nyt hain myös kivoja reseptejä lohelle, minkä olin ostanut onneksi jo valmiiksi.  Sen jälkeen päätin tehdä granolaa, sillä edellisestä ei tullut riittävän kokkareista ja rapsakkaa, joten halusin löytää ohjeen ja syyn miksi näin oli käynyt. Syyksi selvisikin liian terveellinen ohje, olin nimittäin laittanut liian vähän hunajaa. Nyt tuli kokkareita ja muutenkin hirveän hyvää!

Siinä hurahti kello huomaamatta niin, etten ehtinyt viikottaiselle klo 11 joogatunnille. Vähän se harmitti, mutta ehkä olin alitajunnassa miettinyt niin, että tänään kuvaan enkä hoppuillut, joten tartuin kameraan.




Keittiötasojen jatkeena meillä on vanha kirppispöytä, johon kasailen tuon tuosta erilaisia asetelmia.
Nyt siinä on noita valtavia muratinoksalonkeroita, mitkä leikkasin viime vuotisista mökillä olleista ulkomurateista. Tämä taitaa olla jo kolmas vuosi, kun juurrutan ja säilön niitä maljakoissa istuttaakseni ne keväällä ruukkuihin. Yksi kiitollisimmista viherkasveista mitä meillä on ollut! Joka ikinen oksa on tehnyt rehevät juuret ja itse oksat ovat upean vihreitä ja näyttäviä. Nyt kuvassa oleva on isolehtinen ja tukeva murattilajike, joka rehotti mökin ikkunalla koko kesän. Että tuli ikävä sinne, kun kaivelin näitä kesäkuvia. No, ehkäpä me mennään sinne lähiaikoina, jos tulee aurinkoisempia ilmoja.
Kukista sen verran, että olen aivan kyllästynyt tulppaaneihin. Ne eivät kestä yhtään, lehdet haalistuvat parissa päivässä ja terälehdet tipahtelevat yksi toisensa jälkeen pitkäksi venähtäneiden oksien päästä. Neilikat ovat kepeitä ja kestäviä ja niitä ostankin tästä lähtien.




Olen kasannut kirjahyllystä muutamia lukua vailla olevia kirjoja olkkarin pikkupöydälle, jotta muistan niiden olemassaolon paremmin. Ne meinaavat hautautua itsepäisesti kirjahyllyyn, kun tuon tuosta tulee lainattua tai ostettua uusia kirjoja sen sijaan että kaivelisi kirjahyllyn aarteita. Muutenkin kaikenlaiset pinot näyttävät kivoilta asetelmissa.



Nostin keittiön toisen vanhan kaapin päälle juuri pestyt maljakot tuon aasinkorvan viereen. Lasimaljakoita ja -pulloja on kertynyt aika paljon ja mietinkin missä ihmeessä alkaisin niitä säilyttämään. Ne vievät aika paljon tilaa, mutta nyt ne saavat olla tuossa koristeena. Tykkään lasin kuultavuudesta ja keveydestä ja niistä saa kauniita asetelmia erilaisilla kesäkukilla tai oksilla. Nyt voisi muuten olla hyvä hetki hakea koivunoksia maljakoihin vihertämään!

Iltapäivästä alkoi ruoan valmistelu. Löysin lohelle hyvän aasialaisen reseptin täältä Liemessä-blogista ja sen lisukkeeksi tein täytettyjä keltaisia paprikoita sekä tsatsikia. Jaksotin valmistamisen suunnilleen niin, että aloitin esikypsyttämällä paprikat uunissa ja tein sillä aikaa täytteen valmiiksi. Laitoin lohen uuniin yhtä aikaa paprikoiden kanssa ja sillä aikaa tein tsatsikin. Me ollaan oltu jonkin aikaa vähähiilihydraattisella ruokavaliolla ja välillä on niin haastavaa löytää maukkaita reseptejä, mutta tämä oli kyllä aikamoisen herkullista.
Reseptit löytyvät tuolta lopusta.


Rouhin mustapippuria vielä chevren päälle, koska näyttivät niin  olmeilta
Kuivattua minttua ja sekoittamista vailla oleva tsatsiki

TERIYAKI-UUNILOHI

Lohifilee

Lohen marinadiin:

2 rkl oliiviöljyä
3 rkl teriyakikastiketta
1 rkl juoksevaa hunajaa
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
1/2 limen mehu
ripaus suolaa ja pippuria

Koristeluun:

kevätsipulia silputtuna
2 rkl seesaminsiemeniä
limeä

Sekoita marinadin ainekset. Laita lohi öljyttyyn uunivuokaan nahkapuoli alaspäin.
Kaada marinadi päälle. Paista 200 asteessa n. 15-20 min. 
Koristele kypsä kala.


TÄYTETYT PAPRIKAT 

Tämä ohje on aika lailla omasta päästäni ja vaihtelen täytettä sen mukaan, minkä lisukkeeksi teen niitä ja mitä löytyy kaapista. Teen meille kahdelle aina 2 paprikaa kahdelle aterialle.

2 keltaista paprikaa

Täyte:

1 purkki ruskeita kypsiä inssejä - valuta neste pois (esim. Lidl)
1/2 kesäkurpitsa kuutioita
pieni sipuli pilkottuna
1-2 valkosipulin kynttä puristettuna
chevre (+hunajaa ja mustapippuria)
mausteita esim. sumakkia, jeeraa, mustapippuria
kanalientä tai suolaa
tilkka vettä

Paprikat
Halkaise pestyt paprikat pituussuunnassa, laita uunivuokaan ja voitele kevyesti öljyllä.
Paahda n. 200 asteessa 15-20 minuuttia kunnes ne alkavat pehmetä ja saavat vähän väriä.

Täyte
Kuullota öljyssä sipulit ja mausteet, älä ruskista. Lisää linssit ja anna porista hetken
miedolla lämmöllä. Lisää loppuvaiheessa kesäkurpitsat ja tilkka vettä tarvittaessa. Keittele muutamia minuutteja.
Lisää täyte kypsien paprikoiden sisään, leikkaa chevrestä viipaleet päälle, lorauta hunajaa niille ja rouhi mustapippuria vielä päälle. Paista 200 asteessa n. 15 minuuttia, kunnes juusto pehmenee ja ne alkavat saada hiukan lisäväriä.


Tsatsikin ohjeita on netissä paljon, joten en lisää sitä tänne. Käytin siinä muuten viime kesänä kasvattamaani ja kuivattamaani minttua ja se toimi hyvin.
Paprikoiden sisään voi laittaa tosiaan melkein mitä vain; edellisellä kerralla tein tomaattipohjaisen kastikkeen linssien kaveriksi ja sekin oli tosi hyvää. Myös kaikenlaiset yrtit sopivat sinne hyvin.
Tästä annoksesta riittää meille kahdelle parille päivälle, mikä helpottaa kovasti ruoanlaittoa. Tänään jäin kaipaamaan makeutta näiden makupariksi ja teenkin huomenna lisäksi marokkolaisia höyrytettyjä porkkanoita makeutta tuomaan.




Järjestelinhän tosiaan vielä kylppärissä kosmetiikkapurnukoitakin ja laitoin suosikkiseerumit ja -öljyt marmorivadille - siinä ne ovat kätevästi esillä.

Päivä hurahti iltaan tätä juttua kirjoitellessa ja kuvia käsitellessä enkä ole käynyt tänään ulkona ollenkaan. Välillä tulee tämmöisiä päiviä mullekin ;o). 

Maarit






12 kommenttia:

  1. Kiva postaus Maarit ja hyvä ohje lohelle, mulla tulee usein paistettua sitä vain uunissa fileenä, päällä suolaa ja mausteita. Postauksen tekemisessä hurahtaakin välillä aikaa vaikka ja kuinka ja toisinaan ei saa kirjoitettua oikein mitään, hassua!
    Meilläkin paisteli tänään aurinko ja nurkissa kolisteli parinkympin pakkanen.

    Mukavaa viikkoa sulle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, että hujauksessa ei synny yhtään kirjoitusta ja pahimmillaan olen tuhertanut sitä päivän, en tosin yhtäjaksoisesti mutta taukoja pitäen kun ei kynä luista.
      Hui mikä pakkanen, täällä oli tänään -7 aamulla, ja tuntui niin kylmältä...
      Rapsakoita pakkaspäiviä sinne <3

      Poista
  2. Moikka Maarit :)

    Todella kiva postaus! Täällä kanssa toinen vähän jo tulppaaneihin kyllästynyt. Seuraavaksi pieni paljastus; Olen tässä instaankin kaivannut muutaman vuoden takaisia kuvia tulppaaneista. Jotenkin en raaski niitä enää ostaa.

    Ihanat nuo kesäkuvat ja tuota lohireseptiä pitää ehdottamasti kokeilla.

    Rentoa viikkoa sinulle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa Tuulanneli! Ja kiitos - syntyi siitä sittenkin lopulta jonkinlainen juttu - tuo ruokahomma oli pelastava enkeli.
      Ei välitetä, kyllä noita vastavia on tullut tehtyä joskus itsekin ;o)

      Kiitos samoin!

      Poista
  3. Päiväsi kuulosti unelmalta! Vesi herahti kielelle. Iskisipä minuunkn tuollainen resepti-inspiraatio. Loihdin yleensä oman pääni mukaan. Auringon valolla on uskomaton voima ja päivän piteneminen on niin toivottua. 💚 Tuija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä ääripää, heh - mulla on noita reseptejä vähän joka paikassa tallennettuna ja revittynä lehdistä...
      Nyt on lunta ja tänään jopa paistoikin hetken, on se ihanaa! <3

      Poista
  4. Nam mitä herkkuja :) Lohi on kyllä hyvää ja tuota ohejtta voisinkin kokeilla. Olen huomannut saman tuppaaneissa, ihan surkeasti kestävät mutta neilikat ovat sitkeitä ja niistä on iloa parikin viikkoa. Mukavaa loppuviikkoa ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä lohta taidetaan tehdä siellä sun täällä, niin paljon on tullut palautetta. Syötiin tänään toinen satsi sitä niiden porkkanoiden kanssa ja sitä se kaipasikin.
      Valoisaa viikkoa sinulle!

      Poista
  5. Blogisi löytyi Vaaleanpunaisessa Hirsitalossa- blogin kautta. Mielenkiinto heräsi oitis aihepiirin ja "aikuinen nainen"- teeman kautta. Ja lisäksi vähähiilariset reseptit kiinnostvat - niitä lisää kiitos :) Eli olen koukutettu...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi miten kiva, että löysit tänne! Toivottavasti viihdyt jatkossakin!
      Emme ole karppaajia vaan yritämme elää kaikin puolin terveellisesti ja tosiaan välttää hiilihydraatteja - silti nauttien ruoasta ja herkuistakin välillä. Sillä lailla sopusointuisasti kaikkia : )
      Kävin katsomassa blogiasi ja sieltähän sain minäkin heti vinkin munakasrullaan - ihanaa!
      Mukavaa viikonloppua!

      Poista
  6. Voi, sinä se ehdit puuhailla kaikkea!! Tuntuu, etten ole itse ehtinyt mitään viime aikoina...
    Tuota lohireseptiä ajattelin huomenna kokeilla - näytti ihanalta.
    Oikein mukavaa viikonloppua toivotellen, C

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Välillä hääräillään, välillä loikoillaan ja sometetaan...En kyllä aina ole niin toukukas, mutta täytyy myöntää, että olen elementissäni ja nautin kaikenlaisesta puuhastelusta.
      Herkullisia ruokahetkiä ja ihanaa viikonloppua C!
      -Maarit

      Poista