maanantai 1. tammikuuta 2018

My day: 1.1.2018 - pimeän päivän kuulumisia

Näin topakasti päätin aloittaa vuoden ensimmäisen postauksen ja toteutan heti lupaukseni my day - jutusta. Tämä on itse asiassa tosi kiva ajatus, jota on hauska kirjoittaa ja myös helppo toteuttaa ns. asiapostausten välissä.  Oli myös mielenkiintoista kirjata ylös mihin tämä päivä oikein hujahti. Aamu valkeni - tai no eihän se juuri valjennut - ilman itsehankittua päänsärkyä, koska nyt ei jaksettu tautien takia lähteä minnekään. No, en kyllä muutenkaan ole mikään 'pitkään juhlija'.

Kello on nyt noin 18 enkä ole pistänyt nenääni ulos ovesta. Osin siihen vaikuttaa kyllä sekin, etten vieläkään ole ihan kunnossa nuhayskän jälkeen. Kumma väsymys on istahtanut harteille kuin painava säkki. Liikun muuten niin paljon etten murehdi sitä nyt yhtään - välillä tekee hyvää olla ja puuhastella sisällä ilman omantunnontuskia. Tänään oli se päivä.


Mulla on työn alla kiinnostava yhteistyökuvio, jota työstin tänään aamupäivästä. Istuin keittiön puusohvalla ja hörpin kurkkuni lämmikkeeksi Mingla-omenaglögiä. Nyt on tainnut löytyä perinteiselle glögille kova haastaja. Kuuntelin kirjoitellessani hiljaista mindfullness-tyyppistä musiikkia, meren ääniä, tuulen suhinaa, hiljaisia huilun säveliä. Miten suuri vaikutus musiikilla onkaan tunnelmaan ja rauhoittumiseen.


Kävin välillä vaihtamassa lakanoita mankeliin. Annan niiden ensin pyöriä muutamia kierroksia ja sitten lopetan ja jätän ne puristuksiin joksikin aikaa. Näin hoituu senkin homma muiden töiden lomassa. Suihkuttelin niitä tällä ihanalla Le Pere Pelletierin silitys- ja mankelointivedellä. Jos et ole vielä kokeillut, niin suosittelen lämpimästi. Se on litran pullo ja todella riittoisaa, antaa kevyen tuoksahduksen samalla kun kostuttaa mankeliin menijöitä.


Koska kone oli auki, putsasin ja järjestelin vähän joulun ajan kuviakin. Taitaa olla monelle tuttua tämä tuhannen asian kanssa hääräily. Mutta musta tuntuu, että niin saa kuitenkin paljon aikaiseksi ja edistettyä monia hommia siinä samalla. Ylläoleva kuva on joulupöytään tekemästäni tonnikalamoussesta, minkä reseptin löysin Pian Sopivan suolaista -blogista, linkki reseptiin on täällä. Oli todella herkullista, ja kuten Pia sanoi, ei välttämättä edes tiedä syövänsä tonnikalaa.

Laitoin päivällä jossain välissä pullataikinankin nousemaan ja pyöräytin pari pellillistä korvapuusteja pitkästä aikaa.


Vuoden vaihtumisessa on aina lähes hurmoksellisen ihanaa aloittaa uusi kalenteri. Siis nimenomaan paperinen versio. Kirjoitan siihen ensimmäiset muistiinpanot lähes hartaudella - ja siistillä käsialalla. Päivien edetessä tyyli kyllä muuttuu... Käytän kännykän kalenteria, mutta pidän kotona siinä rinnalla A5-kokoista paperiversiota. Kirjaan sinne kaikenlaisia muistettavia asioita, piirtelen, teippaan tärkeitä tapahtumia ja ties mitä. Tänä vuonna löysin tuon ihanan pastellipinkin version Clasohlsonilta.



Ruoanlaitto oli tänään helppoa. Olin tehnyt eilen vuoallisen Za'atarilla ja sitruunalla maustettua lohta ja kasviksia uunissa, ja niitä vain lämmiteltiin tänään kasvistäytteisten paprikoiden kera. Olen tehnyt noita yläkuvassa olevia täytettyjä paprikoita lähiaikoina jo muutamia kertoja isomman satsin. Niissä on joko kuskus- tai kikhernepohjainen yrtein maustettu täyte. Superhelpot ja aivan mahtavan hyviä, jotka maistuvat myös lämmitettyinä.



Joulua on meillä vielä pienimuotoisesti sisällä. No, enpä tullut kovin paljoa laittaneeksikaan tänä vuonna, koska olimme aaton pois kotoa. Isommat männynhavut on jo siirretty pihakompostiin, mutta joitain pienempiä sammalkoristeita jätin vielä vihertämään. Katselin niitä tänään sillä silmällä ja päätin antaa niille vielä muutaman päivän armonaikaa. Varsinaiset joulujutut saavat meillä lähtöpassit aikalailla julupäivän jälkeen, koska silloinhan alkaa jo kevään ja valon odotus.

Päivä on hurahtanut ilman meikkiä ja päällä on ollut pehmoinen hyggeilyasu. Ah, miten vapauttavaa sekin on välillä. Nyt on kahvin ja korvapuustin aika ja kohta aletaan katsomaan Downshiftaajien uutta kautta.

Tämmöinen oli vuoden ensimmäinen päiväni, rento kotoilupäivä, ei kiirettä mutta mukavaa puuhastelua. Ehkäpä se viitoittaa tietä tälle vuodelle!

Kuinka sinun päiväsi on kulunut?

Maarit






16 kommenttia:

  1. Hyvää uutta vuotta! Itse olen neulonut takan äärellä lähes koko päivän, paria kokkaustuokiota lukuun ottamatta. Sopivan letkeä tapa aloittaa uusi vuosi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Neulominen on niin rauhoittavaa, bonuksena DIY-fiilis ja se lopputulos. Kuulostaa todelliselta hyggeilyltä.
      Lempeää tätä vuotta!

      Poista
  2. Päiväsi kuulostaa mukavalta! Tosin soisin, että pöpöt jättäisivät teidän jo rauhaan!
    Meillä on ollut varsin leppoinen päivä. Koirista vanhempi toipuu eilisen illan paukuttelupelkokohtauksestaan. Nuorempi taisi jotenkin tajuta tilanteen, antoi isosiskonsa huilata rauhassa.
    Itse olen käyttänyt päivän lähes kokonaan pari päivää sitten aloittamani neulepuseron parissa. Maltoin laskea kutimen kädestä vain ulkoilulenkkien ajaksi. Koukuttavaa touhua! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi niitä koirulaisia! Kuulin, että jotkut pakenevat mökeille pakoon paukuttelua. Menin itsekin ennen puoltayötä nukkumaan korvatulppien kanssa...
      Sinäkin tosiaan olet kutojanainen, ihanaa puuhaa. Ehkä pitäisi kokeille itsekin pitkän tauon jälkeen mitä sormet siitä tykkäävät.
      Mukavaa lomaviikkoa!

      Poista
  3. Onpa kiva postaus! Korvapuustit tuoksuivat tänne asti. Samaan tapaan minäkin, parhaimmillani, touhuan yhtä sun toista. Mankelointitekniikkakin on aika samantapainen. Juuri mietinkin, että siirtäisinkö tietokoneen takaisin samaan tilaan kuivausrummun ja mankelin kanssa. Hurina on rauhoittavaa musiikin lailla.
    Täytettyjä paprikoita alkoikin tehdä mieli. Ehdotankin niitä nuorimmaiselle, joka vielä ilmestyy tänne kotikotiin vietettyään uuden vuoden juhlat Turussa. Niistä on helppo tehdä vegaaniversio, joka sopii meille kaikille.

    Tänään heräsin epätavallisen myöhään valvottuani vielä epänormaalin myöhään. Kerrankos sitä... Olo ei kyllä ole mitenkään paras mahdollinen, vaikka pikku-ulkoiluretkelläkin piipahdimme. Tauti vei vedon pois ja yritän olla armollinen jaksamiseni suhteen. Onneksi on vielä mahdollisuus kerätä virtaa kevätkauden rutistuksiin.

    Iltapäivän ratoksi katsoimme Nainen junassa -leffan, jonka jännitys oli miehen kainalossa hyvin siedettävää. Sukkaakin valmistui miltei puolikas katsellessa.

    Onpas kello jo paljon... Tänään tekee mieli kömpiä aikaisemmin kirjan kanssa peiton alle. Kiva kuulla yhteistyöpostauksestasi tuonnempana. Kuulumisiin ja onnenhetkiä alkaneeseen vuoteen 2018! Tuija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tuija! Tätä olikin kiva kirjoittaa, valon puute on vain niin haastavaa kuvaamisen kannalta näin pimeänä kautena.
      Mulla on vanha CD-soitin kodinhoitohuoneessa ja musiikki siivittää kivasti myös silitysurakkaa :)
      Tee ihmeessä paprikoita ja kokeile keltaisia, ne ovat lempeämmän makuisia kuin punaiset. Mulla on usein myös sieniä, itsetehty tomaattikastike, monenlaisia kasviksia ja jotain makua antavaa juustoa, fetaa tms.
      Toivottavasti sinäkin selätät taudin vähitellen, se tuntuu olevan hirveän sitkeää tänä vuonna. Tehdään ja puuhastellaan vain sen verran kuin hyvältä tuntuu.
      Me aloitettiin tosiaan Downshiftaajien 2. kauden katsominen, mutta se oli kyllä suuri pettymys. Harmi.
      Nautinnollista uutta vuotta sinulle! Maarit

      Poista
  4. Mukavan rento päivä sinulla on ollut.

    Olimme Kirkkonumella iltapäivään ystävien luona, joiden kanssa juhlistamme miltei aina vuoden vaihtumista. Loppupäivä onkin menyt rennosti kuvia käsitellessä ja blogihommia tehdessä. Loma jatkuu vielä tämän viikon, joten voin ottaa rauhallisesti vielä useamman päivän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinkin kuvistasi, että siellä taas herkuteltiin :) Blogin ja kuvien parissa saa kyllä aikaa vierähtämään vaikka kuinka, niin kivaa se on. Joskus tuntuu, että jopa liikaakin.
      Sinulla onkin pitkä loma - ihanaa lomaillua ja rentoilua!

      Poista
  5. Olipa kiva taas kiva postaus. Paria reseptiä pitää ehdottomasti kokeilla, tonnikalamousse ja kasvistäytteiset paprikat...
    Kovin samanlaisissa merkeissä alkoi uusi vuosi täälläkin. Sisällä oleilua, joulukoristeiden purkamista, pyykkien lajittelua, kalaruokailua..
    Olen toipunut leikkauksesta todella kiitettävän hyvin, mutta samoin kun sinulla, uskomaton väsymys painaa olkapäillä. Liekö valon puutetta. Sitä onneksi luvassa vajaan viikon kuluttua.
    Oikein hyvää ja onnellista alkanutta vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pirjo! Kotoisalta kuulostaa sinunkin päiväsi. On ilo kuulla, että olet toipunut niin hyvin - eiköhän se valohoito hoida sitten loput :)
      Sinullekin hyvää ja tasapainoista uutta vuotta! Sitähän me kaikki kaipaamme...

      Poista
  6. Olipas mukavaa luettavaa :) Täällä on painettu päivä töissä, parin kaupan kautta kotia, nopea päivällinen ja nyt luvan kanssa lötköttelyä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin kiitos sinullekin! Täytyy vielä todeta, että lukijoilta ihan mahtava toivomus tällainen arjen kuvaaminen.
      Lötköttely on niin parasta!

      Poista
  7. Ihana postaus, harmi vaan toi nuhayskä, sitä on ollut liikkeeelä ja ärsyttävän sitkeänäkin, kuulemma.

    Tiedätkö, mulle tuli ihan mieletön nälkä kun näin tuo lohikuvan ja jääkaapissa lasagnea mutta nyt haluaisin vain lohta :)
    Korvapuustikin kelpaisi..

    Mukavaa vuoden ekaa viikkoa ja nautinnollista hyggeilyä <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Souliina ja kiitos paljon! Hehe - oletko jo osanut lohta...?
      Kiitos sitä samaa sinulle; täällä on tänään hyggeilyn sijaan säpinää, kun pikkuiset tulevat hoitoon mummolaan.

      Poista
  8. Saisiko noiden paprikoiden täytteen ohjeen, suurinpiirtein?! Hyvää alkanutta vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, ilman muuta! Olen muokannut niitä aina vähän sen mukaan mitä kaapeista löytyy, mutta tässä on ohje noin suunnilleen (käytän keltaisia paprikoita, koska ovat miedomman makuisia):
      - paista ensin halkaistuja paprikoita n. 15 min n. 225 asteessa, että pehmenevät
      - tee sillä aikaa täyte: sipulia ja valkosipulia kuullotetaan öljyssä, sitten lisätään keittämätön kuskus sekaan ja paistellaan kunnes on saanut vähän väriä. Lisää kasvislientä 2-3 dl. Jätä kuskus hautumaan nesteeseen, kansi päälle, pois hellalta. Lisää sitten joukkoon valmiita valutettuja kikherneitä, sitruunan mehua ja kuorta.
      - lisää lopuksi yrttejä: minttua, lehtipersiljaa, korianteria.
      - murustele vuohenjuustoa tai fetaa joukkoon
      - mausta suolalla ja pippurilla tarvittaessa
      - lusikoi täyte paprikoihin, lisää päälle juustoraastetta. Lisäsin vielä suolaamattomia murskattuja pistaasipähkinöitä antamaan purutuntumaa
      - laita 225 asteiseen uuniin n. niin kauaksi aikaa, että huomaat niiden kypsyneen ja juusto sulaa päällä. Oliskohan ollut n. 20 min.

      Täytteitä voi vaihdella ihan mielen mukaan, joskus olen laittanut myös itse keittämääni tomaattikastiketta, jota olin tehnyt pizzaa varten. Sekin oli tosi hyvää.

      Mukavia kokkaushetkiä ja iloa tälle vuodelle!

      Maarit

      Poista