maanantai 18. joulukuuta 2017

Syntisen hyvä suklaakakku

Olemme jo muutaman vuoden viettäneet jouluaaton vuorotellen meillä ja siskoni luona, ja tänä vuonna menemme hänen luokseen. Suku on viime vuosina laajentunut ja on tuonut mukanaan myös sen, että lapsemme vuorottelevat puolisoidensa vanhempien luona ja meillä. 

Eilen lapset ja lapsenlapset olivat täällä syömässä pre-jouluaterian, joka ei kuitenkaan ollut jouluinen vaan kasvispainotteinen lähi-idän mausteinen. Tein jälkkäriksi suklaakakun, joka on ollut perinne joulu- ja synttäripöydissämme jo monena vuotena. Meillä se kulkee nimellä Krissen suklaakakku, koska rakas siskoni on sen aikoinaan lanseerannut pöytiimme ja hän itseoikeutetusti on sen (tai ne) aina tehnyt. Se on niin suosittu, että välillä niitä on ollut pöydässä kaksikin. 


Kiitos kaikille teille, jotka toivoitte tätä reseptiä instan ja facen kautta! 💚 
No niin, tässä tulee tämän syntisen hyvän suklaakakun ohje. Kakku on suklaafondantin tyyppinen: päältä sellainen aavistuksen rapean kakkuinen ja sisältä valuu täyteläistä tummaa suklaata. Ohje on hyvin yksinkertainen niinkuin aineosatkin: voita, sokeria, suklaata, jauhoja ja munia. Ja kaikkia paljon! Myös kaloreita.

Tämä on kertakaikkiaan niin hyvää, että uskaltaisin jopa sanoa sen olevan maailman paras suklaakakku.

SYNTISEN HYVÄ SUKLAAKAKKU

200 g sokeria (n. 2 dl)
4        munaa                    - vatkaa keskenään valkoiseksi vaahdoksi

200 g tummaa suklaata
200 g voita                       - sulata voi kattilassa, kaada pieneksi pilkotun suklaan sekaan, sekoita

2 - 2,5 dl vehnäjauhoja (laita ensin 2 dl ja lisää sitten hiukan - taikinan pitää olla tosi löysää)
1 tl    leivinjauhetta          - sekoita keskenään


Vuoraa irtokakkuvuoka leivinpaperilla (tai voitele/korppujauhota se).

Lisää voi/suklaaseos muna/sokerivaahdon sekaan varovasti sekoittaen.
Lisää lopuksi varovasti jauhoseos.
Itse sekoitin ne vatkaajan alhaisimmalla nopeudella.
Paista 225º 11-12 minuuttia. Tämä on tärkeää, sillä kakku 'hyllyy' uunista otettaessa, mutta pinta on kakkumainen. Älä paista kauempaa.
(laitoin sokeria tosiaan vain 2 dl, vaikka ohjeen mukaisesti oikea vetoisuus olisi n. 2,4 dl)

Pinta laskeutuu vähän jäähtyessään, kuten kuvasta näkyy. Koristele jäähtynyt kakku tomusokerilla ja marjoilla, hedelmillä... Meidän lähikaupasta ei löytynyt tämän kummempia, olisin kaivannut lisäksi ananaskirsikoita tai viikunoita, mutta kivasti väriä tuli noista pullukoista vadelmista.
 Tämä on ihanaa myös lämpimänä jäätelön kanssa. Siskoni on tarjonnut sitä usein myös vadelmakastikkeen kanssa. Kaikki toimii.

Kakku on parasta huoneenlämpöisenä, jolloin suklaasisus on sula ja valuva.

VINKKI
Käytin itse leivinpaperia vuoassa. Tein kakun edellisenä päivänä ja laitoin yöksi kylmään vuoassaan. Leivinpaperin saa otettua hyvin pois kylmän ja kovettuneen kakun alta ja sen saa siirrettyä ehjänä kakkulautaselle.

Hyvää leipomisinspistä!

En saanut otettua yhtään kuvaa porukoista enkä pöydästä, mutta voin kertoa, että pienin oli nuhainen, kiukkuinen ja itkuinen, maljakko kaatui pöydälle ja...  

Maarit








16 kommenttia:

  1. Lääh, kuulostaa ihanalta kakulta! Testaan varmasti joulunpyhinä.

    VastaaPoista
  2. Waude, mikä kakku! Tätä on pakko kokeilla.

    Kivaa joulunodotusta sinulle <3

    VastaaPoista
  3. Kiitos ohjeesta, menee testiin! 😛😋

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä ihanuus yllättää syöjät aina! Kiva että innostuit reseptistä.

      Poista
  4. Kakku on nimensä veroinen eli syntisen hyvää. Vadelmat sopivat suklaisen kakun kanssa todella hyvin. Kiitos Maarit ohjeesta jo aiemmin. 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä kestä, mulla kesti puolestaan vähän saada se tänne... Mukavaa joulunodotusta!

      Poista
  5. Noilla aineksilla ei voi olla muuta kuin herkullista 💜

    VastaaPoista
  6. Niissä ei kannata säästellä, herkuttelee sitten vaikka harvemmin...;o)

    VastaaPoista
  7. NAM! Kokeilen, ellen vielä jouluks niin vuodenvaihteessa viimeistään!
    Eikö olekin hauska, miten jotkut asiat saavat nimensä tekijänsä/tuojansa mukaan? Muistan aina, kuinka äidinäitini valtavilla kukkamailla oli jos jonkinsortin kukkivia kasveja. Suurinta osaa mummu kutsui nimellä, joka oli suoraan antajaltaan saatu. Edelleen oma äitinikin puhuu haraneinestä, koska rouva nimeltään Eine Hara oli aikanaan antanut kasvin mummulleni :) Mikä on kasvin oikea nimi, ken tietää. Pärjätään hyvin tällä ja koko suku tietää, mistä puhutaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauska nimi toi haraneine 😊 Ja aivan ihania perinteitä, toivotaan että edes jossain määrin säilyisivät ja jatkaisivat elämäänsä. Pitäisköhän mun alkaa leipomaan pikkumumminpullaa? 😂

      Poista
  8. Uuden vuoden vieraille voisikin kokeilla tätä versiota suklaafondantista, tästä kun saa upean koristelemalla juurikin tuoreilla hedelmillä ja marjoilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näyttävä ja suussasulava - hyvä yhdistelmä!

      Poista
  9. Testattu ja nimensä veroiseksi todettu! Paras suklaakakun resepti mihin olen ikinä törmännyt :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi ihanaa! Ja iso kiitos että kommentoit tänne, se ilahduttaa aina :)

      Poista