sunnuntai 29. lokakuuta 2017

Lähi-idän hurmaavat herkut ja mukavaa yhdessäoloa

Kutsuimme viikolla vanhempani ja tätini syömään ja olin päättänyt tarjota heille jotain sellaista, mitä heidän ei tule niinkään itse tehtyä. Halusin käyttää myös sellaisia mausteita, joiden tiesin olevan heille vähän oudompia. Meitä oli kasassa viisi henkilöä ja ikää oli koko porukalla yhteensä noin 370 vuotta! Sen vuoksi jätin pois myös tulisesti maustetut aasialaiset herkut, sillä tiesin ettei liika polte maistu. 
Muutaman viikon takainen sunnuntaibrunssi Liemessä ja Viimeistä murua myöten -blogien järjestämänä oli niin inspiroiva, että päätin tehdä itämaisittain maustettua ruokaa. Siitä tilaisuudesta kertovan jutun löydät täältä. Ei näitä ihan kaikkia kokkailujani voi itämaisiksi kutsua, mutta melkein...


Tahnat kuuluvat saumattomasti pöytään ja tein kaksi versiota. Jogurttitahinitahnan tein Valion ohjeen mukaan, löydät sen täältä. Koristelin sen granaattiomenan siemenillä ja suolattomilla paahdetuilla pistaasipähkinöillä. Hummuksen ostin valmiina, lorautin päälle vain hitusen oliiviöljyä ja ripottelin paahdettuja pistaasipähkinöitä antamaan purutuntumaa ja makeutta.
Molemmat sopivat lisukkeeksi tai siemennäkkärin päälle.




Korianterisalsa antoi väriä ja raikkautta, tämä resepti on Snackistan Löytöretki Lähi-idän keittiöihin -kirjasta. Muuta salaattia ei ollutkaan, eikä kaivannutkaan. Ohje löytyy lopusta.


Gwynet Paltrow'n kikhernepaistos oli syntisen hyvää. Ensiksi vähän jännitti kastikkeen maku, sillä se piti sisällään mm Dijon-sinappia, valkoviinietikkaa ja öljyä - kuinka näistä voi tulla kaikkia makunystyröitä hellivä seos? Jouduin - tai halusin - lisäämään siihen hiukan hunajaa happaman ja suolaisen kumppaniksi, niin että sopiva tasapaino syntyi. Löysin reseptin Soppa365.fi -sivustolta. Ohje lopussa.


Siemennäkkäri sopii ruokapöytään myös hyvin tavallisen leivän sijaan. Teen sen aina maissijauhoista hyvin yksinkertaisella tavalla, nykyään 3-4 pellillistä kerralla eikä se montaa päivää kaapissa happane. Tämäkin ohje löytyy lopusta.



Tuolla isolla vadilla on lisäksi paistettuja munakoisoja, makeansuolaisia broilerin sisäfileitä, dukkahilla maustettuja höyrytettyjä porkkanoita ja balsamicohunaja-maustettuja herkkusieniä.
Lisäksi valmistin uunissa chilivalkosipuliperunoita, joiden ohje löytyy täältä.




Tässä on reseptit:

SAUDIARABIALAINEN KORIANTERISALSA

1 rasia kirsikkatomaatteja tai vastaavia
1 pieni nippu korianteria
hiukan suolaa
sokeria maun mukaan
pari valkosipulinkynttä
1 limen mehu

Muuntelin kirjan ohjetta hiukan vaihtamalla sitruunan limeen ja lisäsin tähänkin vähän sokeria.
Pilko tomaatit pieniksi.
Hienonna morttelissa korianteri, suola, puristettu valkosipuli ja sokeri.
Sekoita seos tomaattien sekaan ja kaada päälle limen mehu.


KIKHERNEPAISTOS

1 purkki säilykekikherneitä
1 pieni kukkakaali
Kastike
1 rkl Dijon-sinappia
1 rkl Dijon-sinappia, jossa on sinapinsiemeniä
1 rkl valkoviinietikkaa
suolaa ja mustapippuria
0,5 dl oliiviöljyä
Päälle: persiljaa, juoksevaa hunajaa

Paiston kukkakaalin ja kikherneet pannulla oliiviöljyssä yhtä aikaa, mutta kikherneet kovettuivat vähän liikaa. Suosittelen, että aloitat ensin paistamalla pilkotut kukkakaalit, sillä ne kestävät yllättävän kauan kypsyäkseen al denteksi.
Lisää sitten pannulle kikherneet ja paista niin kauan, että saavat hiukan väriä.
Valmista kastike sekoittamalla kaikki aineet keskenään.
Kaada kastike kypsien vihannesten päälle ja koristele persiljalla.
Lorottele lopuksi päälle hunajaa


SIEMENNÄKKÄRI

2 dl maissijauhoja
2 dl siemeniä (auringonkukka, kurpitsa, seesami ja pellava)
2 dl kiehuvaa vettä
0,5 dl rypsiöljyä
Päälle: sormisuolaa

Sekoita kaikki aineet keskenään. Jos haluat pikantin lisämaun, paahda siemeniä kuivalla pannulla). Kaulitse kahden leivinpaperin välissä ohueksi levyksi ja ripottele päälle sormisuolaa. Mitä ohuempi levy sitä rapsakampi ja keksimäisempi lopputulos.
Paista 150 asteessa n. 45 minuttia.

***

Ilta oli mukava ja ikimuistoinen, kun muistelimme menneitä aikoja valokuvia katsellen. Ja mikä parasta, sovimme, että pidämme valokuvaillan vielä tämän vuoden puolella - käymme läpi todella vanhoja kuvia ja lapseni tulevat mukaan kuulemaan näitä tarinoita.
Onneksi meitä isovanhempia on useammassa polvessa ja onneksi tapaamme niin usein.

Tyttärentyttäreni oli meillä yökylässä eilen ja hän kiteytti - jälleen kerran - asian hyvin: minulla on iso suku ja tämä on mun varakoti <3.

Maarit


13 kommenttia:

  1. Ihania ohjeita, kokeiluun menevät! Maiju

    VastaaPoista
  2. Vastaukset
    1. Kiitos Anna! Nyt löysin yhden selityksen miksi kommentointi ei näkynyt, toivottavasti toimii jatkossakin. Kiitos kommentoinnistasi!

      Poista
  3. Hei kaikki lukijani! Olen huomannut, että kaikki anonyymit kommentoinnit eivät tule näkyviin tänne blogiin. Nytkin on tullut kaksi muuta, mitkä näin meilistä, mutta eivät näy täällä. Operaattori yrittää selvittää tilannetta täällä :o/ Niin, ja jos siellä on joku asiasta tietävä, otan mielelläni neuvoja vastaan.

    VastaaPoista
  4. Herkullisen näköisiä kuvia! Täytyypä kokeilla jotain resepteistä. Mun pitää vain jättää valkosipuli pois kun olen sille allerginen. Olisi mielenkiintoista kuulla mitä sun vanhemmat ja täti pitivät ruuista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kaikki tykkäsivät kovasti ja pitivät idän maustemaailmastakin.

      Poista
  5. Ihania reseptejä! Pakko testailla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika helppotekoisia ja kivoja makuja, sopivat myös monien muiden ruokien lisukkeiksi.

      Poista
  6. Herkullista! Snackistan on hyvä kirja, olen tehnyt siitä paljonn ruokia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin onkin, ja löysin sen kirja-alesta muutamalla eurolla!

      Poista
  7. Vastaukset
    1. Tykkään myös siitä, että on paljon kasviksia. Noi kirjat antaa kyllä paljon lisäinspistä kokkaamiseen.

      Poista