keskiviikko 20. syyskuuta 2017

Intialaiset lihapullat - suloisentulinen makusinfonia

Huomaan valmistavani yhä useammin erilaisia etnisiä arkiruokia. Niiden mausteilla saa kanaan, kalaan tai jauhelihaan aivan uutta makua ja potkua. Makuhermoja kutkuttavat mausteet korvaavat usein monimutkaiset työvaiheet ja esimerkiksi mausteiden aromien herättäminen öljyssä kuumentamalla onkin usein se työläin vaihe. Kuten meidän perheen kokkauskonseptiin kuuluu, tämäkin Intialaisten lihapullien ohje on helppo ja nopea, vaikka siinä on aikamoinen liuta mausteita. Älä säikähdä niitä, tekeminen on melko helppoa. 

Nämä reseptin mausteet ovat sellaisia, mitä tulee käytettyä säännöllisesti ja niitä onkin aina kaapissa, koska ne taipuvat niin moniin etnisiin ruokiin. Itse ainakin karsastan valmiiden mauste- ja kastikepurkkiarsenaalin keräämistä kaappeihin. Vievät vietävästi tilaa ja itse tehty maustetahna, kuten tässäkin kastikkeessa, peittoaa mennen tullen valmiit kastikkeet.


Intialaiset lihapullat on kuulunut jo pitkään menuumme ja teen sitä yleensä ison satsin kerralla helpottaakseni viikottaista kokkaamista. Ohjeen olen löytänyt jostain lehdestä jo vuosia sitten. Lihaksi käy myös nauta, mutta lammas on meidän suosikkimme. Niin, ja ei kannata jättää tähtianista pois, sillä se antaa juuri sen oikean ihanan aromin kokonaisuuteen. Lehdistä tai netistä otetut reseptit ovat usein melko mauttomia ja maustan ja maistan aina ahkerasti sen oikean tulisuuden ja makeuden  tasapainon löytämiseksi, sillä pelkkä tulisuus on aika suoraviivainen maku, mutta pieni määrä tummaa sokeria pyöristää sen vastustamattoman pehmeäksi. Silloin, kun aineksia on noinkin paljon, kannattaa ottaa ensin kaikki esille työpöydälle, siitä on helppo annostella suoraan pannulle.
Vinkki: kannattaa kokeilla tuoretta kurkumaa, mitä saa ainakin Lidlistä. Maku on aivan toista kuin kuivatussa.
Keitä lisukkeeksi riisiä.

INTIALAISET LIHAPULLAT

1. Lihapullat:

700 g jauhelihaa, nauta tai lammas
Öljyä paistamiseen
1 sipuli pilkottuna
Mausteseos:
3 valkosipulinkynttä
2 tl jeeraa (juustokumina)
2 tl jauhettuja korianterinsiemeniä
Maun mukaan kuivattua chiliä tai pätkä tuoretta
1/2 tl mustapippuria
1,5 tl suolaa
1 dl ruokajogurttia

1. Kuullota sipuli öljyssä ja lisää sitten kaikki mausteet kuumenemaan hetkeksi.
2. Sekoita jauhelihan joukkoon mausteseos ja ruokajogurtti.
3. Muotoile pullat ja paista uunipellillä tai paistinpannulla.

2. Kastike:

öljyä paistamiseen
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
2 tl inkivääriraastetta (tuoreesta)
2 tl kurkumaa
1 tl garam masalaa
2 tähtianista
1/2 tuore punainen chili
1/2 tl mustapippuria
1 tölkki tomaattimurskaa
1 dl ruokajogurttia
1 tölkki kookosmaitoa
2-3 rkl tummaa sokeria
runsaasti tuoretta korianteria (lisätään valmiiseen kastikkeeseen)

1. Kiehauta isossa kattilassa kaikki 7 maustetta öljyssä.
2. Lisää tomaattimurska ja anna hautua hetken.
3. Kaada kattilaan kookosmaito ja jogurtti. Mausta suolalla ja sokerilla - lisää tarvittaessa muita mausteita.
4. Lisää lihapullat kastikkeeseen ja anna kiehua miedolla lämmöllä n. 10 min.
5. Leikkele koristeeksi tuoretta korianteria

Teen joskus turkkilaisesta jogurtista kastikkeen, johon sekoitan minttua ja hiukan hunajaa. Se sopii myös tälle kyytipojaksi.

Maarit







6 kommenttia:

  1. Herkullisen kuuloinen ohje, tätä testaan! Teen usein intialaista, mutta olen jämähtänyt kanapohjaisiin resepteihin - lammas kuulostaa täydelliseltä vaihtelulta. :-) Ja joo, minäkin suhtaudun lehtien reseptien maustenmääriin sillä lailla "lähde tästä liikkeelle ja maistele hyväksi" -mittoina...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lammasta on vähän nirkosesti saatavilla ja sen rasvapitoisuus on aika korkea, koska on niin vaaleaa jauhelihana. Siihen toivoisi parannusta. Mutta ihanan makuista se on!

      Poista
  2. Näitä lihapullia on kokeiltava. Tähtianista täytyy ostaa kauppareissulla sitä ei kaapistani löydy. Toivotaan viikonlopuksi säätiedotuksen lupaamaa intiaanikesää. Nyt täällä etelä-Karjalassa kyllä sataa vettä! / t. Helena

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tähtianis antaa ihanan maun ja tuoksun, ja yllättävän moneen reseptiin sitä voi laittaakin. Toivotaan, ettei ainakaan sada, niin voisi tehdä pihalla syyshommia :) Kuulasta viikonloppua!

      Poista
  3. Tänään tein näitä, paitsi että juuri se tähtianis puuttui kaapistani, mutta maukasta oli kuitenkin. Aivan mahtavan makuisia. Kiva kun jaoit reseptin. /Anki

    VastaaPoista
  4. Hei Anki! Näin sähköpostin kautta, että olit lähettänyt kommentin tänne, mutta jostain syystä se ei tullut näkyviin. Ei mullakaan ole ollut aina tähtianista, ja hyvin on pelittänyt. Aurinkoisia syyspäiviä sinulle!

    VastaaPoista