maanantai 22. toukokuuta 2017

Nopea kesäkurpitsapasta arki-illan iloksi

Välillä kaipaa jotain uutta pelkästään siihen comboon, minkälainen yhdistelmä lautasella on - pois iänikuinen peruna tai pasta. Ja me yritetään kyllä välillä kokata vähillä hiilihydraateillakin, jolloin kasviksista tulee aterian peruspilari. Yksi parhaimmista ja nopeimmista valmistaa on suosikkimme kesäkurpitsapasta. Löysin ohjeen aikoinaan Julia Toivolan blogista ja olen tuunannut siitä monenlaisia versioita. Usein myös oikaisen sen teossa vähän fiiliksen mukaan.
Tämä on herkkuruoka, joka sopii myös arki-illan dinneriksi, jos pitää saada nopeasti hyvää.


Tähän pastaan ei tule pastaa ollenkaan vaan kasvissuikaleet ajavat sen asian. Suikaloin ne juustohöylällä, sillä en ole onnistunut löytämään juliennerautaa. Kerroppa, jos tiedät mistä löytyy täältä pääkaupunkiseudulta ja mikä toimii hyvin! Joskus olen lisännyt myös porkkanasuikaleita antamaan väriä ja makeutta. Kesäkurpitsaa kannattaa laittaa reilusti, sillä suikaloituna keko on komea, mutta kypsennettynä se kutistuu aika lailla ja monesti aikaansaannos on ollut niin niukka, että hädin tuskin riitti kahdelle. Kokeilemalla löydät myös sopivan suhteen kukkakaalin osalta.

Olen laittanut usein proteiiniksi kanaa, mutta tällä kertaa paistoin pussillisen jättiravun pyrstöjä. Molemmat toimivat hyvin. Punaisia linssejä voi lisätä niiden sijaan, jos haluaa tehdä kasvisversion.


Alkuperäisessä ohjeessa kastikkeeksi tulee kreikkalaista jogurttia ja ruokakermaa, mutta me pidämme  enemmän kermattomista pastakastikkeista ja jätän ne aina pois. Lisään vähän kasvislientä, niin kuin ohjeessakin on. Valkosipuli, inkivääri, chili ja sitruuna ovat suosikkejani ja ne antavat tälle muuten neutraalin makuiselle pastalle ihanaa potkua. Ripaus hunajaa täydentää ja pehmentää maut. Kurkuma antaa myös kauniin värin.


KESÄKURPITSAPASTA (+jättiravun pyrstöt) - tämä annos on kahden hengen annos

1-2 kesäkurpitsaa
1 kukkakaali
kevätsipulia 1-2 vartta pilkottuna
1-2 valkosipulin kynttä
1 rkl raastettua inkivääriä
1 tl kurkumaa
chilijauhetta maun mukaan
mustapippuria myllystä
1 tl suolaa
3-4 rkl sitruunamehua
1 rkl hunajaa
1 dl kasvislientä

JÄTTIRAVUN PYRSTÖT
Pussillinen raakoja jättiravun pyrstöjä (esim. Pirkka)
Öljyä, suolaa ja valkosipulia


Paista ensin pyrstöt paistinpannulla öljyssä, mausta suolalla ja valkosipulilla. Siirrä syrjään odottamaan pastan tekoa.

Pastan valmistus:
1. Suikaloi kesäkurpitsat ja kuutioi kukkakaalit.
2. Kuumenna öljy paistinpannussa, lisää kukkakaali sekä sipuli, puristettu valkosipuli, raastettu inkivääri, chilijauhe, kurkuma ja suola. Sekoittele hetki.
3. Lisää kasvisliemi, hunaja ja sitruuna. Anna hautua miedolla lämmöllä sen verran, että kukkakaalit alkavat tuntua al dente-kypsiltä. Ne saavat olla rapsakan tuntuisia.
4. Lisää kesäkurpitsasuikaleet ja kypsytä pari minuuttia. Tarkoitus on, että niissäkin on vähän purutuntumaa.
5. Lisää sekaan ravut ja leikkaa päälle parmesanlastuja.

Kyytipojaksi sopii hyvin maalaisleipä, jota dipataan öliiviöljy/balsamico -kastikkeeseen. On kyllä niin kevyt, raikas ja herkullinen ruoka!

Hyvää ruokahalua!

Maarit








6 kommenttia:

  1. Ihanan kuuloinen ohje, menee ehdottomasti kokeiluun!

    VastaaPoista
  2. Minäkin kokeilen viimeistään kesäkuussa, kun tämä kaikki härdelli ja sähellys taukoaa hetkeksi :)

    VastaaPoista
  3. Juliennerautoja löytyy varmaan Stockalta ja ainakin Chez Mariuksesta Bulevardin ja Fredan kulmasta. Jos Get a grip-sarjasta löytyy, ottaisin sellaisen. Kumivarresta saa napakan otteen työhön. Oma juliennerautani on vähän lipsuva rimpula, mutta kyllä silläkin saa suikaletta aikaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, pitää näköjään lähteä vähän laajemmalle reviirille täältä Espoosta :)

      Poista