lauantai 4. maaliskuuta 2017

Sea, sun & seafood + resepti

Tupsahdimme tällä viikolla Espanjaan ihmettelemään miltä vaikuttaa maaliskuinen elämä Aurinkorannikolla. Aurinkoa on, meri on yhtä sininen kuin marraskuussakin ja henkeäsalpaavan koukuttava grillattujen sardiinien tuoksu pölvähtelee rantakuppiloista. Siis kaikki hyvin.





Appelsiini- ja mandariinipuut ovat täydessä hedelmässä. Mutta Los Bolichesin pienet kujat, joita vielä marraskuussa reunusti ylväät ja rehevät isolehtiset puut, ovat yhtä onnettoman näköisiä kuin Suomen talven jäljiltä. Puista on leikattu oksia ja ne töröttävät paljaina talven jäljiltä.



Ensimmäinen kauppareissu herättää aina suuria intohimoja. Reissun kohokohtia ja jopa yksi harrastuksistakin on kokkaaminen. Ehkäpä eniten meitä kiinnostaa ja innostaa meren antimien valtava valikoima, tuoreus ja niiden edullinen hintataso. Ja onhan se huikeaa syödä parvekkeella meren pauhun säestyksellä.


Merikrotti eli rape, tunnetaan myös nimellä monkfish, tuijotteli meitä jäähileisellä kalatiskillä sen verran tiiviisti, että piti napata mukaan. Liha muistutti koostumukseltaan vähän turskaa, mutta maku oli hyvä. Silti täällä kokeilluista uusista kalalajeista dorada eli kultaotsa-ahven vei voiton maussa. 


Tänään tein äyriäispastaa katkaravuista ja paistoin lisukkeeksi pimientos de padroneita. Nam.




JÄTTIRAPUPASTA

Tämä resepti on arkistoitu päähäni, joten laitan sen vain lyhykäisesti tähän. Onhan se niin helppo ja nopsa tehdä, ettei se sen kummempia ohjeita tarvitsekaan. Ja netistä löytyy ohjeita vaikka kuinka paljon mikäli tarvitset tarkemmat ohjeet.

1. Laita pasta kiehumaan.
2. Paista rapuja samanaikaisesti sen verran öljyssä, että liha muuttuu läpikuultamattomaksi ja ne saavat vähän paistoväriä pintaan. Lisää suolaa, siivuttuja valkosipuleita maun mukaan sekä punaista chiliä. Itse jouduin käyttämään kuivattuja chilejä, koska en löytänyt mistään tuoreita.
3. Kun pasta on kypsää, kippaa se rapujen sekaan (tai päinvastoin) ja lisää pari-kolme lorausta valkkaria, mustaa pippuria, puolikkaan sitruunan mehu ja saksi joukkoon persiljaa.
4. Lisää lautaselle parmesania palasina.
Paistoin vielä chilipaprikoita eli pimientos de padroneita (OHJE TÄÄLLÄ) 'salaatiksi' ja patongin päälle sipaistiin aliolia. Oli kyllä yksinkertaista ja hyvää, kuten parhaat maut usein ovatkin.

Otsikossa pitäisi oikeastaan olla vielä yksi s-kirjaimella alkava sana: sade, sillä tänään on satanut ja taivas on ollut koko päivän harmaana ja synkissä pilvissä.

Nyt saattekin seurata jonkin aikaa päivityksiä täältä käsin, joten pysykää kuulolla :)

- Maarit















6 kommenttia:

  1. Kiva seurailla päivityksiäsi Espanjasta käsin ja nuita ruokaohjeita.
    Upea tuo mandariinipuu, sieltä saa niin hyvän makusia hedelmiä ja tuoreena, itse söin niitä paljon lomareissullamme.

    Nauttikaa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No nyt voisi päivittää seuraavaksi, että tämä ilmastonvaihdos toi mukanaan kauhean yskän ja nuhan :( Toivottavasti se myös vie sen mennessään...Pitää nauttia noita sitruksia ja muita vitamiinipommeja oikein urakalla. Mukavaa viikkoa sinne Pohjolaan!

      Poista
  2. Onpa ihanan raikkaat taivaan ja meren sävyt!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo siniset sävyt antavat energiaa myös mielelle; ja toivottavasti karkottavat tämän flunssankin...

      Poista
  3. Ihanan kesäisiä kuvia. Herkullinen pasta-ateria! Nauttikaa auringosta ja lomasta. Kiitos sinulle puutarhamme kommentista. Aurinkorannikon päivityksiä odotellaan... /t. Helena

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä valo ja aurinko tulevat niin hyvään aikaan, kun Suomessa on vielä kolkon kylmää. Tänään oli ensimmäinen tosi lämmin ja tuuleton iltakin, tarkeni villatakissa vielä iltamyöhäsellä.

      Poista