tiistai 14. maaliskuuta 2017

Nopea tuoretomaattikastike ja kokkailua Espanjassa

Matkan päällä yksi tärkeimmistä ja kivoimmista päivän askareista on ruoanlaitto. Meillä on aina näillä pidemmillä reissuilla vuokra-asunto, missä on keittiö. Se kuulostaa tosin paremmalta kuin mitä onkaan. Keittiötarvikkeet on ihan mitä sattuu, ruokailuvälineet lähes eri paria ja lautaset on niin rumia, ettei juuri viitsi kuvata niitä. No, kaikkeen sopeutuu ja tämä on vuokrakämppien todellisuutta Espanjassa. Onhan meillä kuitenkin upea 180 asteen merinäköala - eihän sitä kaikkea voi saada. Argh.


Tämä ei silti ole yhtään vähentänyt innostustani kokkaamiseen. Olemme aina matkan alussa käyneet muutamia kertoja ulkona syömässä ja sen jälkeen vain silloin tällöin. Jotenkin sekin puuduttaa pitkän päälle. Pääasiassa teemmekin kaikki ruoat itse asunnolla, ja onhan se aivan ihanaa syödä partsilla meren pauhatessa nenän alla. Tosin tänään se on pauhannut niin hurjalla vauhdilla, että ulos ei ole ollut mitään asiaa. Eikä senkään puolesta, että olen edelleen kipeä, mutta eiköhän antibioottikuuri ala vähitellen vaikuttamaan, että saadaan mummo kuntoon.

No, mitäs me ollaan täällä kokkailtu?




Useimpina päivinä pyöräytetään lounaaksi salaatti. Salaattilajikkeita ja vihanneksia on hyvä ja laaja valikoima, sipulit makeita ja mehukkaita. Lisukkeeksi on ollut vaihtelevasti tonnikalaa tai paistettua broileria. Varsin yksinkertaista, mutta hirveän paljon maukkaampaa kuin Suomessa, johtuneeko salaattien laadusta vai mistä? Mies sanoikin, että hänelle kasvaa tällä menolla kohta pupun korvat ;)

Asunnoissa ei ole mitään mausteitakaan valmiina, joten kaikki pitää hankkia itse. Hyvin on pärjännyt ihan perusmaustamisella: oliiviöljy, sokeri, sormisuola, mustapippuri, valkoviinietikka, sitruuna, persilja ja korianteri. Niin, ja valkosipulia tietty. Ja hyvin on toiminut kaikkien kanssa.

Muuten ollaan aterioilla syöty pääasiassa kalaa ja erilaisia mereneläviä. Kalat fileerataan ja suomustetaan kaupassa ostohetkellä ja olen paistanut niitä pannulla oliiviöljyssä. Lisukkeeksi salaattia, vihanneksia ja vaikkapa pestopastaa.

Isoja rapuja on valmistettu valkosipuliöljyssä ja sinisimpukoita keitetty valkoviinissä. Kyytipoikana alakerran kaupassa paistettua rapeakuorista patonkia ja aiolia.


Olen aivan hullaantunut munakoisoihin ja niitä olenkin paistanut usein pitkinä siivuina. Reippaasti öljyä, vähän sormisuolaa, valkosipulia ja persiljaa. Niitä on paistettava niin kauan että ne saavat kunnon ruskean paistopinnan ja pehmenevät lähes hajoamispisteeseen.

Makeaa varsiparsakaalia (en tiedä onko tuolla muuta nimeä) saa täältä nyt hyvin, ja se on mehukkaan makeaa nopeasti kiehauttamalla tai höyryttämällä. Keitin noita 4 minuuttia ja niistä tuli sopivan al dentejä.


Tämmöinen dinner valmistui tänään: tuoretortellineja chilimaustetulla tomaattikastikkeella (resepti alla), nopeasti paistetut sitruunalla mausteut broilerinfileet, parsaa ja paistettua munakoisoa. Tykkään valtavasti monesta eri mausta koostuvasta ateriasta, että lautasella on kaikenlaisia eri sorttisia makuja. Ja aina jossain pitää tietty olla valkosipulin huuma.

KIRSIKKATOMAATTIKASTIKE

Kuullota oliiviöljyssä 1 tuore tai kuivattu pieni chili ja pari valkosipulin kynttä. Lisää ruokalusikallinen tomaattipyrettä sekä teelusikallinen sokeria.
Halkaise kirsikkatomaatit ja lisää pannulle, paista hiljalleen kunnes ne pehmenevät ja päästävät mehua kastikkeeseen. Mausta sormisuolalla ja mustapippurilla.
Lisään joskus lorauksen balsamicoa.

Koska nämä keittiöt ovat mitä ovat, mitään liian monimutkaista ei viitsi tehdä ja usein yksinkertaiset raikkaat maut ovat niitä parhaita. Syntyyhän niitä herkkuja näinkin, kun hellassa on neljä levyä ja riittävästi pannuja ja kattiloita. Ja niitä onneksi on täällä ollut.

Olen päättänyt olla surkuttelematta näitä puutteita, sillä olemme täällä Espanjassa nauttimassa keväisistä ilmoista, auringosta ja niiden mukanaan tuomasta ulkoilmaelämästä ja kaikesta muusta mukavasta, mitä arki täällä tuo mukanaan. Ja olemme kiitollisia siitä, että meillä on nyt mahdollisuus tähän kaikkeen. Näillä mennään.

Astianpesukonetta täällä ei ole. Siksi onkin pidetty tiukasti kiinni käsitiskivuoroista, ja tänään on mun vuoroni tiskata. Joten hommiin.

- Maarit


4 kommenttia:

  1. Ei haittaa huonot välineetkään, kun ainekset ovat priimaa ja tykkää kokkailusta. Aina saa parempaa kuin ravintolassa :) Ja tosiaankin parveke näköalalla kruunaa kaiken!
    Teillä on siellä kaikki kohillaan - nauttikaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Celia! Se on just niin; miten monta kertaa ollaan todettu että kotona tehty ruoka voittaa maussa, terveellisyydessä ja hinnassa ravintolaruoan.

      Poista
  2. Ei ole kokkailu välineistä kiinni. Herkulliselta annokset näyttävät. Parvekkeen ruokailuhetki kuulosta aivan mahtavalta. Onko Espanjasta helppoa vuokrata asuntoa? Oikein hyvää loppuviikkoa teille! /t. Helena

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Helena, kyllä asunnon vuokraaminen on sinänsä helppoa ja alalla on paljon toimijoita, joissa on myös suomalaista henkilökuntaa. Se vaan helpottaa asiointia, vaikka taitaakin englantia. Mutta sitten tulee se mutta. Asuntojen taso on varsin heikko, ja ainakin meidän mielestä ne ovat kohtuuttoman kalliita, mikäli haluaa meren äärelle. Varustelutaso on heikko useinmiten, kuten kirjoitinkin. Huonekaluat ihan mitä sattuu, kaikenkirjavaa ja huonokuntoista. Ja jos tulee ongelmia, olet maksanut vuokran jo etukäteen eikä sen jälkeen ketään kiinnosta mahdolliset puutteet tai pyynnöt. Tilannetta hankaloittaa vielä sekin, että kysyntä lisääntyy koko ajan, ja jää nähtäväksi miten se vaikuttaa palvelun tasoon, tuskinpa. Olemme jutelleet täällä monien suomalaisten kanssa, ja tämä tuntuu olevan aika yleinen käsitys näistä vuokramarkkinoista. Meilläkin jatkuu hyvän vuokranantajan etsiminen... Paikkana tämä on toimiva ja kauniskin, lähellä on paljon nähtävää ja hyvät palvelut kävelymatkan päässä. Niin, eikä niihin lihapullaravintoloihin tai Tauskibaareihin tarvitse mennä... :o) t Maarit

      Poista