keskiviikko 6. heinäkuuta 2016

KUKKAKAALIHÖYSTÖ JA SITRUSMARINADI BROILERILLE

Kukkakaali ei ole ulkonäöltään mitenkään houkuttelevan näköinen, mutta etenkin uuden sadon maku on niin ihana. Tätä pannulla paistettavaa höystöä olen saanut maistaa ensimmäisen kerran grilliruoan lisukkeena edesmenneen Maija-tätini luona Kokkolassa aurinkoisena kesäpäivänä. Ja sen jälkeen se onkin jäänyt meille vakiherkuksi.
Käytä paistamiseen voita, sillä se antaa näin yksinkertaiseen ohjeeseen makua ja hiukan väriäkin.

KUKKAKAALIHÖYSTÖ

1 keskikokoinen kukkakaali, pilko palasiksi
1 tölkki kermaa, 2 dl
suolaa, voita

Paista voissa pilkotut kukkakaalit niin että saavat pintaansa kauttaaltaan hiukan väriä. Lisää kerma, pyörittele välillä ja hauduta al dente -kypsiksi. Lisää suolaa tai Herbamarea maun mukaan. Herbamare tuo yrttisen lisäsäväyksen.




Olemme syöneet tätä kanan, kalan ja lihan kanssa. Höystö on niin mehevää, että toimii myös yhtenä kastikkeena esim perunoiden kanssa. Sitä voi tehdä ison annoksen, ja lämmittää seuraavana päivänä niin säästyy aikaa yhdeltä tekemiseltä eikä maku kärsi lainkaan.

Ostan todella harvoin enää marinoituja broilereita. Itse tehty marinadi on terveellinen, helppo ja erilaisia makuja saa tehtyä vaivattomasti vaihtelemalla mausteita ja korvaamalla suolan esim soijalla. Niiden maku voittaa mennen tullen kaupan teolliset marinadit.

SITRUUNA/VALKOSIPULI/YRTTIMARINADI BROILERILLE

1 sitruunan kuori
1 sitruunan mehu
n 1 dl öljyä
2-3 valkosipulin kynttä siivuttuna/murskattuna
yrttejä (itse laitoin lehtipersiljaa ja minttua)
suolaa, pippuria

Raasta sitruunan kuori ja purista mehu. Lisää öljy, mausteet ja yrtit. Yrttejä voi laittaa oman maun mukaan, itsekin leikkelen sen mukaan mitä sattuu olemaan.
Laita marinadi pussiin tai rasiaan broilereiden kanssa; on hyvä jos ne ehtivät marinoitua vähintään pari tuntia. Valkosipulipalat kannattaa pyyhkiä ennen grillaamista, sillä ne saavat grillatessa helposti kitkerän maun.
Tällä annoksella marinoin 8 fileen annoksen.

VINKKI REISSUUN
Pakasta marinoitu broileri marinadissaan, ja ota mukaan esim mökille suoraan pakkasesta kylmälaukkuun. Se säilyy matkan ajan hyvin ja on alkanut sulaa sopivasti ruoanlaittoa varten.


Ihanaa keskiviikkoa! Maarit

9 kommenttia:

  1. Nämä ohjeet tuntuvatkin hyviltä ja menevät kokeiluun. Kiitti vinkeistä!

    VastaaPoista
  2. Kukkakaali on herkullista miten vaan valmistettuna, mutta täytyypä kokeilla vielä höystönä. Sitruuna-valkosipulimarinadi on myös hyvää, teen itsekin tällaisia raikkaita marinadeja.

    Kyllä kesäruoka on ihanaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kukkakaalin grillaamista pitää vielä kokeilla... Nämä raikkaat marinadit tosiaan antavat tilaa myös lihan tai broiskun omalle maulle!

      Poista
  3. Kukkakaali testattu jo samantien! Koska kaapista löytyi vain ruokakermaa, käytin sitä ja hyvin toimi. Kiitos Maarit! Maiju

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Maiju! Olen itsekin käyttänyt monenlaisia kermoja, mitä nyt sattuu olemaan: vispiä, kuohua, kevyttä...Kaikki toimii hyvin. Kiva että tykkäsit!

      Poista
  4. Kukkakaali testattu jo samantien! Koska kaapista löytyi vain ruokakermaa, käytin sitä ja hyvin toimi. Kiitos Maarit! Maiju

    VastaaPoista
  5. Kukkakaali on mun kesäherkkuja, mutta tätä ohjetta en ole aiemmin tavannut. Laitanpa heti testiin. Kiitokset =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti maistui! Olen tehnyt sitä taas ahkerasti, ja vispi- tai kuohukerma antaa sille kyllä lisää mehevyyttä rasvaisuutensa ansiosta.

      Poista