sunnuntai 24. heinäkuuta 2016

COLESLAW





Oletko kokeillut tehdä itse coleslaw-salaattia?
Se on oiva tapa syödä tuoreena kaalia ja porkkanaa. Etenkin tuota kaalia tulee ainakin meillä käytettyä melko harvoin. Mutta tämän salaatin muodossa sitä on syöty tänäkin kesänä jo vaikka kuinka monta kertaa.  Uusi kaali on rapean makeaa, ja kun siihen yhdistää porkkanaa ja pehmentää maun vielä sokerisen etikkaisella majoneesikastikkeella, maukas grilliruokien lisuke vie kielen mennessään. Tämä on ollut etenkin mökillä mieluisa lisä ruokiin. Olemme syöneet sitä kalan, kanan, lihan, grillimakkaran kera ja viimeksi myös itsetehtyjen hampurilaisten kyljessä. Toimii!
Ohje on kaiken lisäksi helppo ja sitä voi hyvin tehdä parinkin päivän annoksen kerralla. Viime aikoina olen tiskiä säästääkseni pyöräyttänyt sen yhdessä kulhossa, ensin raaste kulhon pohjalle ja sitten olen mitannut kastikkeen ainekset suoraan päälle. Olen viime aikoina alkanut raastaa kaalin siivuamisen sijaan, ja se antaa selvästi lisää mehevyyttä.
Olen käyttänyt aina Hellmansia, mutta ostin kokeeksi Lidl'n majoneesia ja se oli maultaan yllättävän hyvää. Pyrin pitämään mökillä ruokatarvikevalikoiman aisoissa, joten korvasin etikan valkoviinietikalla. Ja kevensin kalorikuormaa korvaamalla creme fraichen kermaviilillä.
Joissain ohjeissa on myös sipulia, mutta itse en pidä siitä sekoittamassa tätä ihanan pehmeää ja makeahkoa makua.
Resepti on sympaattisen Kari Aihisen.

COLESLAW

1 keskikokoinen kaali
2 porkkanaa
1 1/2 dl majoneesia
1 dl creme fraichea (tai kermaviiliä)
2 tl omenaviinietikkaa (tai valkoviinietikkaa)
1 rkl dijon-sinappia
1 tl sokeria
1/4 tl suolaa (laitoin vain pari pyöräytystä myllystä)

Raasta tai siivuta ohuiksi sekä kaali (poista kova kanta) että porkkana. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja lisää raasteen joukkoon.  Anna tekeytyä jonkin aikaa.
Makukokonaisuuden kannalta on tärkeää, että siinä maistuu kunnolla sekä etikka että sokerin antama makeus, joten maista ja mausta löytääksesi sopivan kombon.

Löysin netistä myös aasialaisin maustein tehdyn version ja meinaan kokeilla kyllä sitäkin jossain vaiheessa...

-Maarit

8 kommenttia:

  1. Myös meidän grilliruuan keventäjä! Tosin vielä laiskempana versiona nykyään: mökillä nimittäin kerran kokeilin valmista kevyttä ranskalaista salaatinkastiketta kaali/porkkanaraasteen seassa ja se toimi yllättävän hyvin ;) Ja tosiaankin säilyy seuraavaankin päivään - ja maustuu aina vaan paremmaksi.
    Aurinkoista kesäpäivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, mökillä on tarpeen helpot ja vähätiskiset keinot. Varmasti toimii noinkin; tykkään itsekin säätää ja mukailla reseptejä. Kesäistä viikkoa sinullekin!

      Poista
    2. Kokeilepa Maarit joskus korvata majoneesi turkkilaisella - tai kreikkalaisella jogurteilla, joka on maustettu suolalla ja valkosipulilla. Toimii myös hyvin😊

      Poista
    3. Moikka Pia, onpa hyvä vinkki! Tykkään kovasti noista jogurteista, ja seuraavan kerran kokeilen niitä - Mukavaa viikkoa sinulle! Maarit

      Poista
  2. Ihan lempparisalaatteja meidän perheessä. Yhdysvalloissa asuessa into alkoi. Monta reseptiä kokeiltu, nyt siis kokeilen tätäkin. Kiitos! Itsellä hieman tökkii tuo työläs raastamisosuus... Maiju

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosiaan, siellä se taisi olla lähes jokapäiväiseen pöytään kuuluva herkku! Itse pyöräytän välillä monitoimikoneellakin, mutta se on kumma juttu, ettei siitä tule niin mehukasta kuin käsin raastaen.

      Poista
  3. Kovasti tykkään minäkin coleslawsta. Nyt taas kun kaali kypsyy täytyy laittaa. Olen myös tehnyt aasialaisittain, limeä, inkivääriä, korianteria jne. ... on vieläkin kevyempi ja pelittää hyvin. Mutta esim hampurilaisen tms kyytipoikana tälläinen perinteinen on ihan pistämätön.
    Leena

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oikein tunnen noi aasialaismausteet suussani, pitää kokeilla... Terkkuja!

      Poista