keskiviikko 2. maaliskuuta 2016

MAKUJA KITCHENISSÄ


Kävin jonkin aikaa sitten mieluisassa tilaisuudessa, missä Tammer-Tukku esitteli kevään ja kesän 2016 uutuuksiaan.  Esillä oli valtava valikoima kaikenlaista kiinnostavaa kesäoleiluun ja -kokkaamiseen. Maku Kitchen Life -osastolla olisin viihtynyt vaikka kuinka kauan.  Se oli täynnä kaikkea kivaa, kaunista ja käytännöllistä keittiöön.  Selkeälinjaisia ja ajattomia ruoanvalmistus- ja kattausvälineitä, mustaa, valkoista ja puuta.  Mutta sitten piti siirtyä Akseli Herlevin taikomien herkkujen ääreen, sillä ihania makuja notkuva pöytä näytti tyhjenevän aikamoista vauhtia...
Kuva: Kyuu Eturautti
Kävin samalla keikalla myös heidän outlet -myymälässään Jumbon Flamingossa, ja sieltähän tarttui mukaan kaikenlaista tarpeellista kotiin.  Kuvassa olevat ruukut ovat ihanat haalistuneen harmaanroosat ja yrtit sopivat niiden väripariksi kivasti.



Tällä kertaa jaan makuhermoja kutkuttavan DUKKAH mausteseoksen reseptin Herlevin huumavien makujen inspiroimana.  Se on nyt saanut paikan sellaisessa kategoriassa, jota kutsun nimellä 'keittiöni salaiset aseet'.  En ole kovin innostunut monimutkaisista ja -vaiheisista ruoista, sillä olen huomannut, että vähällä vaivallakin saa aikaiseksi mitä hurmaavimpia makuja ja tuoksuja keittiöön.  Erilaiset maukkaat yleislisukkeet, jotka sopivat monenlaisten pääruokien kavereiksi, ovat pelastaneet monet ns perusruoat meillä.  Tällaisia ovat mm marinoitu punasipuli, hummus, fetachilitahna ja balsamicotomaatit.  Teen niitä vähän reilumman annoksen jääkaappiin, kun olen viitseliäällä päällä, ja sieltä sitten vain pöytään.  Arkinenkin ruoka-annos saa kätevästi lisämakua ja -näköä, ja yhtäkkiä tarjolla on monenmoisia makuja.






Dukkah (lausutaan dookah) on egyptiläinen mauste, jota voi käyttää kanan, kalan tai vaikka salaatin päälle ripoteltuna.  Se on niin koukuttavan makuista ja tuoksuista, että kohta varmaan laitan sitä joka ruokaan :o)  Netissä on paljon reseptejä, mutta tämä ohje taisi olla Kauneus ja Terveys -lehdessä.  Seuraavaksi meinaan laittaa siihen jotain muutakin pähkinää tai manteleita sekaan, joka antaa inasen makeutta.

DUKKAH

1,5 dl suolattomia pistaasipähkinöitä (löysin pitkän etsinnän jälkeen Lidl'stä; mutta yhtä hyvin käy mantelit tai muut suolattomat pähkinät; pistaasista tulee kyllä ihana omanlaisensa tuoksu)
2 rkl kuorellisia seesaminsiemeniä
2 tl korianterinsiemeniä
2 tl kuminansiemeniä
1/2 tl fenkolinsiemeniä
1/4 tl kokonaisia mustapippureita
sormisuolaa hiukan valmiiseen seokseen

Kuori pistaasit ja paahda niitä muutama minuutti kuivalla paistinpannulla.
Sekoita sitten kaikki muut paitsi suola, ja paahda niitäkin hetki, niin että tuoksu alkaa tuntua (1-2 min).
Jauha sitten kaikki tehosekoittimessa.  Lisää lopuksi suola.
Itse sekoitin liian kauan, ja se meni ihan jauhoksi, joten seuraavaksi kokeilen vähän maltillisemmin, niin että siihen jää hiukan purutuntumaa.

Vinkki! Tajunvievä dippi leivälle syntyy näin: kulhoon hyvää oliiviöljyä, kasta maalaisleipää ensin siihen ja sitten dukkahiin - ja haukkaa!

Terkuin Maarit




4 kommenttia:

  1. Ai että, dukkah on niin hyvää! Olen tosin laiska ja ostan aina purkkikamaa, kun en osaa vastustaa Mill&Mortarin pakkauksia... Maustan yleensä uunijuurekset dukkahilla, mutta täytyy kokeilla tuota sun dippivinkkiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti sopii hyvin noille uunijuureksillekin, sitä kokeilen!

      Poista
  2. Mausteseos kuulostaa hyvältä. Täytyy kokeilla. Ihana tuo keittiösi tiiliseinä! /t. Helena

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos! Pidän itsekin siitä edelleen, niin monen vuoden jälkeen. Hyvää viikonloppua sinulle!

      Poista