keskiviikko 10. helmikuuta 2016

TOM KHA GAI

Eli Thaimaalainen kanakeitto.  Se oli tällä matkalla se kaikkein maukkain ruoka, johon jäätiin lähes koukkuun.  Niinpä ainoat ostokset, mitä teimme, olivat siihen tarvittavat raaka-aineet, mitä Suomesta kyllä saa, mutta ihan eri hintaan. Pakastin kaffirlimetin lehden pusseihin, joista voi ottaa muutaman lehden kerrallaan käyttöön.  Galangal-juuren, jonka maku muistuttaa hiukan inkivääriä, antaa oleellisen tärkeän aromin keitolle, ja sen siivusin myös pakastepussiin.  Poistin sitruunaruohosta uloimmat lehdet, ja vinoleikkasin nekin pusseihin.  Niitä olisi vain pitänyt ostaa paljon enemmän...
Bird eye chili, pienen pienet ja tuliset tuoreet chilit pakastin niinikään.  Lisäksi ostin muutaman pussin kuivattuja chilipalkoja ja -jauhetta.  Näillä temmotaan tulisuutta ruokiin varmaankin seuraavaan reissuun asti ;o)
Tom kha gai on kookosmaitopohjainen keitto, jonka huumaavan maun pohjana ovat makeus, sitruksen happamuus ja tulisuus.  Ja kookosmaito pehmentää sen taivaalliseksi makunautinnoksi. Tämän voi ihan hyvin tehdä kasvisversioksikin ilman kanaa, lisäilee vain esim kukkakaalin ja parsan palasia joukkoon.  Muutenkin keiton perusväri on vaalea, joten itse lisäsin siihen porkkanaa ja pinaattia antamaan lisäväriä.
Reseptejä on netissä pilvin pimein, ja tämä allaoleva on mukaelma useammasta ohjeesta.  Koska tämä ei ole ruokablogi, ohjeeni ja määräni ovat hiukan suurpiirteisiä, mutta näin olen itse keiton pyöräyttänyt.  Paras maku syntyy aina maistelemalla ja maustamalla.  Ton kha gain kohdalla on tärkeää riittävä sitruksinen maku, jonka pehmentää sokeri, ja tulistaa chili.  Vaikka tämä on keitto, niin sitä syödään riisin kanssa kuten kastiketta.  Jos haluat tehdä sen keittona, nesteen määrää pitää lisätä.
Kookosmaidon lisäämisen kanssa pitää kuulemma olla hiukan varovainen, että se pysyy kasassa; näin kerrotaan useammassa ohjeessa, mutta en ole itse onnistunut juoksettamaan sitä vielä koskaan.






TOM KHA GAI

n 400 g broilerin fileitä (leikkaa siivuiksi)
pari porkkanaa (leikkaa palasiksi)
muutama iso herkkusieni (lohko isoiksi palasiksi)
kevätsipulin varsi tai pari
tavallinen sipuli
pinaatinlehtiä kourallinen (antamaan vihreyttä)
kirsikkatomaatteja (kourallinen, puolitettuina)
kookosmaitoa (1 tölkki, n 400 ml)
kanalientiä (n 6-7 dl)
parin limen mehu

sitruunaruohoa palasina (pari vartta)
galangaljuurta siivuna (n 4 cm verran)
kalakastiketta (3-4 rkl; toimii suolana, ja antaa thaimaun)
kaffirlimen lehtiä (5-6 kpl revi isoiksi palasiksi)
chilipalkoja muutama
korianteria koristeeksi (paljon)

VALMISTUS

Näin helppo se on tehdä - ehtii kokata hyvin työpäivän jälkeenkin, kunhan on muistanut ostaa nuo erikoisaineet etukäteen... Ohje on neljälle.  Lisukkeeksi keitettyä riisiä.

Lisää kuumaan kanaliemeen porkkanat, sitruunaruoho, galangal, kaffirlimen lehdet, chilipalot, sipuli ja sokeri; keitä muutama minuutti niin että maut alkavat tuoksua.

Sen jälkeen sinne lisätään broilerin palat, tomaattilohkot, sienet, kevätsipuli ja pinaatti. Keitä taas muutama minuutti, sen verran että broilerit ovat kypsiä.

Siirrä kattila levyltä, lisää kookosmaito, limen mehut sekä kalakastike. Anna kiehua hiljalleen miedolla lämmöllä.  Lisää lopuksi korianterit juuri ennen tarjoilua.

Meillä lisättiin vielä chilirouhetta, makunystyrät ovat näköjään tottuneet melkoisen tuliseen maustamiseen viime viikkoina.

Makunautintoja!

Terkuin Maarit




1 kommentti:

  1. TOM KHA GAI - Erittäin hyvää voisin syödä tätä monta päivää peräkkäin. Thaimaassa syöty useasti, mutta kotimaassa en ole tehnyt kertaakaan.
    Nyt tuli sellainen fiilis, että voisin kokeilla :)

    VastaaPoista